• OBJAVLJENO: 25.06.2011.
Manifestacijom “Drina i Prača-turističke destinacije u BiH”
Započela turistička sezona

turisticka_sezona_250611_3.JPG

U Ustikolini je danas svečano otvorena turistička manifestacija „Drina i Prača – turističke destinacije u BiH“. Nakon pozdrava domaćina, predstavnika Turističke zajednice BPK Goražde, općina Goražde i Ustikolina, osmu tradicionalnu manifestaciju otvorio je ministar privrede BPK Demir Imamović. Gosti su uživali u šestosatnoj vožnji na šest splavova od Ustikoline do Goražda, uz ručak kraj Ribarske kolibe na Sadbi i večernje druženje nizvodno od Goražda.

turisticka_sezona_250611_2.JPG

Originalni turistički proizvod Podrinja nekada davno predstavljao je samo najjeftiniji način transporta drveta niz Drinu, a tek kasnije počeo je privlačiti ljubitelje prirodnih ljepota i avantura.

– Gdje ima slapova i bukova tu mi je najslađe voziti splav jer to je doživljaj koji je svaki put drugačiji. Crna stijena, Šajonski buk, Greben., Desetka, Bijeli buk, samo su neke od tih lokacija od Ustikoline do Goražda – kaže splavar Hamed Mujezinović.

Armin Herenda, vlasnik jedine turističke agencije u BiH koja organizira splavarenje kaže kako je sezona već počela.

– Poslije raftinga na Uni i Neretvi, koji je već postao poznat, imamo sve više gostiju. Stari gosti nam se vraćaju ponovo, što je jako bitno, posebno predstavnici kompanija koje organizuju splavarenje za svoje poslovne partnere – kaže Herenda.

turisticka_sezona_250611_1.JPG

Među sudionicima promotivne vožnje bio je i poznati bh reditelj Sulejman Kupusović, koji je u Ustikolinu došao sa suprugom. Prošao je Unu i Neretvu, a na Drini je, kaže, šesti put.

– Ja sam poznati lokal-patriota, po principu koristi domaće, voli domaće, jedi domaće. Ovo je jedan od načina da se prodre do tvrde bosanske glave i da se shvati da imamo toliko ljepših stvari od mora, da nije raj preko granice, da nije uvijek ljepše kod komšije. Odgovornost je na našim političkim liderima. Na žalost, mi imamo nesreću da živimo u najgore doba, da nikad Bosna nije imala gore lidere. Mislim i na političke, i na vjerske – kaže Kupusović. – To je i do onoga običnog građanina koji treba da shvati da, kad pije bosanski Kiseljak time plaća i zdravstvo, i školstvo, a da pijući Janu na primjer i jedući tuđe finansira samo komšiju, a sebe osiromašuje. Ovo je čudo neviđeno, ovakve rijeke imati, a da se one ne koriste. Našu djecu vode na ekskurzije u Italiju, Hrvatsku, umjesto na ovakva mjesta da bi svoju zemlju više voljeli. A koliko će vremena trebati bosanskoj glavi, to ne znam – kaže Kupusović.

Organizatori su po prvi put najavili da će dio turističke ponude ovog dijela BiH uskoro predstavljati i Cvilin na čiju je obalu prije pet i po stoljeća po prvi put stala Otomanska vojska na čelu sa sultanom Mehmedom Fatihom. Stigavši preko Krčina brda i Gudelja, Fatih je na čelu konjice sa 37 000 pripadnika ušao u Bosnu. – O tome se do sada stidljivo govorilo i naša je želja da zaustavimo takvo ponašanje i da u narednom periodu ovaj prostor obilježimo, pokažemo i da istaknemo njihovu kulturološku vrijednost – kaže historičar Eldin Baljević.

Učesnici splavarenja na kraju svog boravka u BPK posjetili su i turistički kompleks “Bijele vode” na području općine Pale- Prača.
(piše: Alen Bajramović)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.