• OBJAVLJENO: 29.03.2017.
Posjeta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata
Razgovarano o aktuelnim pitanjima i projektima u oblasti boračko-invalidske zaštite na prostoru BPK Goražde

IMG_4871

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je boravio u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

On se ovom prilikom susreo s premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem i ministrom za boračka pitanja BPK Goražde Šemsom Muslićem, a sastanku, na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji i projektima u oblasti boračko-invalidske zaštite na prostoru ovog kantona, kao aktivnostima i planovima Federalnog ministarstva za pitanja boraca, prisustvovali i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, predstavnici Instituta za istraživanje ratnih zločina te predstavnici Koordinacije boračkih populacija BPK i Fondacije „Istina za Goražde“.

Premijer Emir Oković iskazao je zadovoljstvo današnjom posjetom  tokom koje su predstavnici Federalnog ministarstva, na čelu s ministrom Bukvarevićem upoznati s planovima i budžetom resornog kantonalnog ministarstva u ovoj godini.

Jedan od tih planova je i izgradnja centralnog spomen obilježja braniocima BPK Goražde, zbog čega su, prema riječima premijera, već poduzete određene aktivnosti kako bi se što prije počelo s izgradnjom ovog spomen obilježja.

– Znamo da je to jedna nedovršena priča, koja ni u formalnom, ni u imovinsko-pravom smislu nema svoj pravi status, a i onoga što treba da predstavi u simboličkom smislu, jer Goražde to definitivno zaslužuje. Tu ne možemo biti zadovoljni i s tim ciljem mi smo zajedno s Općinom Goražde već krenuli u izmjene Regulacionog plana, aplicirali smo s projektom prema Federalnom ministarstvu, da bismo ove godine kompletirali imovinsko-pravne odnose i građevinski projekat – kazao je premijer Oković.

Kantonalni zvaničnici i predstavnici boračkih udruženja upoznati su sa normativno-pravnim i drugim planiranim aktivnostima Federalnog ministarstva za pitanja boraca u ovoj godini, kao i onim što je do sada urađeno po pitanju revizije ratnih vojnih invalida.

– Ovim putem smo se još jednom upoznali da je ovo ministarstvo zaista dosta uradilo kada govorimo o reviziji. Znamo da je revizija krenula 2013. i da je ovo područje bilo jedno od područja koje je najviše bilo pogođeno jednim takvim procesom – istakao je premijer.

IMG_4865

Ministar Bukvarević informisao je predstavnike Vlade BPK-a i boračkih udruženja da je na nedavno održanom sastanku u Sarajevu između predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH dogovoren novi pristup u rješavanju pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite koji se temelji na tri koraka.

– Jedan je uspostava registra korisnika boračko-invalidske zaštite na teritoriji cijele Federacije BiH i, naravno, uspostava registra branilaca BiH. Drugi korak bi bio regulisanje reprezentativnosti boračkih udruženja kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja i da sa današnjih, nekih 1.600 registrovanih boračkih udruženja, to dovedemo na jedan normalana broj, da borci imaju svoja reprezentativna udruženja koja će ih predstavljati na nivou Federacije. Treći dio je sporazum između Vlade Federacije i boračkih udruženja da dostignuti obim pojedinačnih prava i dostignuti obim sredstava na nivou Federalnog misnitarstva za pitanja boraca u narednih pet godina se neće umanjivati, a da ćemo iz određenih sredstava rješavati, zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja, najteža pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite – istakao je ministar Bukvarević.

Kako je naglašeno, u prošloj, ali i u ovoj godini, težište aktivnosti Federalnog ministarstva za pitanja boraca bit će na zapošljavanju pripadnika boračkih populacija, kako kroz samostalne projekte, tako i kroz saradnju sa Federalnim zavodom i kantonalnim službama za zapošljavanje.

Posebna šansa za novo zapošljavanje prepoznata je u namjenskoj industriji.

– Vidimo da namjenska industrija iz godine u godinu raste i očekujemo upravo da namjenska industrija Federacije BiH pomogne u zapošljavanju djece šehida, djece ratnih vojnih invalida i djece  demobilisanih boraca – kazao je Bukvarević.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim projektima boračkih udruženja na području BPK Goražde, a jedan od njih je i projekat Udruženja demobilisanih boraca koji se odnosi na osnivanje zadruge za zapošljavanje boračke populacije, koji je dobio načelnu podršku resornog federalnog ministarstva i Vlade BPK Goražde.

Predstavnici Federalnog minsitarstva također su upoznati da su započete aktivnosti na izradi Monografije Goražda 1992-1995. godina koja će se raditi u saradnji s Institutom za istraživanje ratnih zločina sa sjedištem u Sarajevu i Vladom Kantona Sarajevo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.