• OBJAVLJENO: 31.03.2017.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde
Probnim istraživanjem znanja, vještina i kompetencija učenika-PISA 2018. obuhvaćeni i učenici s područja BPK-a Goražde

IMG_8316

U saradnji sa Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je omogućilo realizaciju probnog istraživanja znanja, vještina i kompetencija učenika prvih razreda srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Riječ je o PISA 2018. međunarodnom istraživanju znanja i vještina učenika iz tri oblasti (čitalačka, matematička i pismenost iz prirodnih nauka), koje počinje 3. aprila, a provodi u se 80 srednjih škola i obuhvata više od 4.000 učenika širom Bosne i Hercegovine, među kojima će učešće uzeti i učenici iz dvije srednje škole s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, i to JU MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde i JU STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde.

Prema riječima koordinatorice PISA 2018. istraživanja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde Amire Borovac, ovo istraživanje je od velikog značaja za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja, kako na području našeg kanotna, tako i u Bosni i Hercegovni, te s tim u vezi iz resornog ministrastva pozivaju sve učenike da ozbiljno pristupe ovom istraživanju.

„Učenici prvih razreda iz dvije srednje škole s područja našeg kantona, odnosno po 52 učenika iz ove dvije škole bit će obuhvaćeni probnim testiranjem. Fokus nije na propitivanju nastavnog plana i programa, već na procjeni primjene znanja i vještina u stvarnom životu učenika. Škole su imenovale školske saradnike koji će provesti istraživanje“ – kazala je ona.

Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje u PISA istraživanju, a važnost istraživanja ogleda se u dobijanju međunarodno usporedivih podataka o učeničkim postignućima i kvalitetu obrazovnih sistema.

Cilj probnog istraživanja je dobiti informacije o tehničkoj pripremljenosti i adekvatnosti PISA zadataka za uspješno provođenje istraživanja u Bosni i Hercegovini, što je bitno za uspješnu implementaciju glavnog istraživanja koje će se održati u 2018. godini.

Istraživanje za učenike JU STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde bit će održano 13. aprila, a za učenike JU MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde  14. aprila.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.