• OBJAVLJENO: 06.04.2017.
Brojnim sadržajem obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH
Nemjerljiv doprinos pripadnika policije u odbrani zemlje

IMG_5051

U organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995., Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kanotna Goražde i Sindikata policije danas je brojnim sadržajem i na prigodan način obilježen 6. april- Dan sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hrecegovine.

Nakon upriličenog dočeka porodica poginulih i umrlih pripadnika policije u prostorijama MUP-a BPK-a Goražde, uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen obilježja „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ i  poginuloj djeci Goražda, kao i na spomen ploču za 61 poginulog pripadnika MUP-a BPK-a Goražde.

Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pripadnici Muftijstva goraždanskog, predstavnici Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995, Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde i sindikata policije, načelnik općine Živinice, te predstavnici Saveza udruženja policije Tuzlanskog kantona 1991-1995.

IMG_5080

Prema riječima predstavnika Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995. Izeta Helaća, veliki doprinos u zbrinjavanju porodica poginulih pripadnika policije dalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Doprinos pripadnika policije u proteklom ratu je ogroman jer su učestvovali na svim linijama, a to pokazuje i broj poginulih koji su dali svoje živote za odbranu ovih prostora. Mi smo prije pet godina oformili udruženje i upravo se se brinemo o problemima tih porodica i pomažemo koliko možemo. Koliko ja vidim i znam da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dosta učinilo. Porodice poginulih naših pripadnika skoro su sve zaposlene, možda par njihove djece nije ali se radi na tome i nadam se da će u narednom periodu biti svi zbrinuti“ – kazao je on.

IMG_8351

U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde upriličena je sjednica posvećena Danu sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na kojoj je prikazan dokumentarni film, a prisutnima su se obratili ministar Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde Nijaz Musić, zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK-a Goražde Edim Fejzić, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović te u ime Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995. Mesud Kumro.

„U vrijeme izbijanja agresije na BiH, u odbranu ovih prostora zajedno sa Teritorijalnom odbranom i samoinicijativno organizovanim narodom, priključili su se i pripadnici tadašnjeg Republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, stavljajući na raspolaganje sve svoje kapacitete i materijalno- tehnička sredstva kojima su raspolagali u to vrijeme. Naša stalna obaveza mora biti da naše poginule kolege i našu braću, sinove i muževe ne smijemo nikada zaboraviti. Ovaj dan samo je mali gest koji predstavlja sjećanje na one koji su časno izvršavali svoje zadatke, štiteći svoj narod i državu“ – ističe ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nijaz Musić.

IMG_8388

U nastavku obilježavanja 6. aprila održan je historijski čas na spomen obilježju  Rorovi, te je upriličen obilazak šehidskog mezarja u Kolijevkama.

Osim ovog mezarja, juče i danas obiđeni su i mezarji poginulih pripadnika policije širom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.