• OBJAVLJENO: 27.04.2017.
Vlada BPK Goražde i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke
Potpisan sporazum o saradnji na realizaciji projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE)

IMG_5582

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, danas su potpisali sporazum o saradnji na realizaciji projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH.

Sporazumom je definisan način na koji će Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa ekspertima Grupacije Svjetske banke, raditi na pojednostavljenju, pojeftinjenju i ubrzanju procedura rješavanja administrativnih postupaka u nadležnosti BPK s ciljem unaprjeđenja poslovnog okruženja, smanjenja troškova firmama, te privlačenja novih i zadržavanja postojećih investitora u kantonu.

– Svjetska banka je prepoznala Bosansko-podrinjski kanton kao jedno pogodno područje za implementaciju ovakvog jednog projekta koji može doprinijeti stvaranju kvalitenijeg poslovnog okruženja. On će podrazumijevati niz aktivosti, od izmjene određenih zakonskih akata do stvaranja nekih novih alata, a, svakom slučaju, povoljnije poslovno okruženje automatski znači i privlačenje investicija – kazao je premijer Emir Oković.

On je također istakao da je Vlada BPK planirala i druge aktivnosti u cilju unaprjeđenja poslovnog okruženja, a neke od njih odnose se na donošenje Zakona o lokalnom poslovanju, ranije dogovorene aktivosti na regresiranju kamata, te druge slične aktivnosti koje će omogućiti poboljšanje poslovnog ambijenta u ovom kantonu.

IMG_5570

Ministar za privredu Anes Salman podsjetio je da je Vlada BPK Goražde dala saglasnost na program utroška sredstava resornog ministarstva kojim će biti omogućena realizacija ovog sporazuma.

– Jedan dio u okviru tog programa se odnosi na određena novčana sredstva koja se dodjeljuju Međunarodnoj finansijskoj korporaciji za koju znamo da je članica grupacije Svjetske banke, a sve u svrhu realizacije projekta unaprjeđenja investicione klime u našem kantonu – kazao je ministar Salman.

On je istovremeno pojasnio da će u okviru realizacije sporazuma biti kreiran elektronski registar (E-registar) koji će na jednom mjestu pružiti informacije o svim upravnim postupcima koje vode kantonalni organi uprave, potrebnim dokumentima za njihovo pokretanje, te troškovima i rokovima u kojima će ti postupci biti rješavani. E-registar će omogućiti i preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, kako bi privrednici i građani lakše došli do potrebnih informacija.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma iskazao je i menadžer LIFE projekta Grupacije Svjetske banke u BiH Tarik Šahović.

– Ovo je zaista revolucionaran projekat i mali broj kantona je prošao kroz ovaj projekat. Upravo sada završavamo sa Kantonom Sarajevo i već se može vidjeti povećanje registrovanih firmi za nekih 17%. Nama zaista i jeste cilj da budemo partneri Vladi Bosansko-podrinjskog kantona da se dodatno poboljša poslovno okruženje, da vidimo na koji način možemo olakšati privrednicima, povećati broj novoregistrovanih firmi, preduzetničkih aktivnosti, da možemo da vidimo povećanje broj investicija i na kraju, naravno, kao neki rezultat svega toga je i povećanje zapošljavanja – kazao je Šahović.

Istaknuto je da će se u okviru realizacije ugovora dodatno raditi na identifikaciji raspoloživih resursa, fokusirati na konkretne investicijske lokacije i sektore, te utvrditi ukupan potencijal i konkurentske prednosti kojim Bosansko-podrinjski kanton raspolaže, a kako bi potencijalni investitori lakše i brže dobili informacije o prilikama za investiranje u ovom kantonu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.