• OBJAVLJENO: 28.04.2017.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Obilježena Evropska sedmica imunizacije

2

U organizaciji Zavoda za javno zdravstva BPK Goražde, u prostorijama Kantonalne bolnice  Goražde danas je obilježena  Evropska sedmica imunizacije (ESI).

Obilježavanju Evropske sedmice imunizacije prisustvovali su, između ostalih, i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija, stručni saradnik za zdravstvenu zaštitu i javno zdravstvo pri resornom ministarstvu Alen Pašović, te direktorica Zaovda za javno zdravstvo Medina Bičo.

Ovom prilikom naglašena je važnost imunizacije, koja je prema ocjenama zdravstvenih stručnjaka jedna od najuspješnijih i najisplativijih javno-zdravstvenih mjera i koja svake godine spasi više od dva miliona ljudskih života.

Osnovni cilj obilježavanja Evropske sedmice imunizacije je podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Prema riječima stručnog saradnika za zdravstvenu zaštitu i javno zdravstvo pri resornom ministarstvu Alena Pašovića, bitno je napomenuti da se u budžetu Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice  svake godine planiraju određena novčana sredstva za finansiranje projekta pod nazivom „Nadzor nad provedbom obaveznih imunizacija na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,“ za šta su ove godine osigurana sredstva u iznosu od 10.000 KM.

Podatak iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH govori da je zahvaljujući vakcinaciji, u periodu od 2010. do 2015. godine, u svijetu spriječeno najmanje 10 miliona smrti, tako da se vakcine smatraju jednim od najboljih dostignuća u oblasti moderne medicine.

Evropska sedmica imunizacije obilježava se svake godine u posljednjoj sedmici aprila, a obilježavaju je zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući i BiH.

1

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.