• OBJAVLJENO: 04.05.2017.
U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde počela tradicionalna manifestacija „Dani optora“
Goražde obilježava 25. godišnjicu herojskih dana otpora agresiji na ove prostore

 

1

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ danas je započela manifestacija „Dani otpora“  koja se tradicionalno obilježava u znak sjećanja na herojsku odbranu ovog dijela BiH.

Na današnji dan 1992.godine u sedam sati i pet minuta ispaljena je prva agresorska granata na naš grad. Bio je to početak opsade koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je stradalo više od 4.000 ljudi, uglavnom civila.

Dani otpora 5

Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, Muftijstva goraždanskog, boračkih udruženja i Oružanih snaga BiH, a o značaju herojske odbrane ovih prostora govorili su ministar za boračka pitanja BPK Goražde Eniz Halilović i ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH Abduselam-Sijerčić-Pelam.

„Agresija na BiH započela je 19. septembra 1991.godine granatiranjem sela Ravno, zatim ovdje kod nas 27. septembra 1991.godine kada je prošao Užički korpus. To je bila demonstracija sile, ali i agresija na BiH. Kasnije je uslijedilo odvajanje policije, postavljanje barikada i prva razmjena vatre između branilaca 22. marta 1992.godine. Ipak 4.maj označava otvorenu agresiju na ovaj grad, kada smo i mi počeli da uzvraćamo i formiramo odbranu ovog grada. U to vrijeme osvješćene patriote ovog grada napravile su jedinice koje su u početku bile slabo naoružane i sa malo znanja, ali uglavnom uz veliku želju da sačuvamo ovaj prostor. Patriotizam koji nas je držao nije nam dao vremena da razmišljamo o snagama neprijatelja, odlučni smo bili da branimo ovaj prostor i da ga odbranimo. Od tada pa tokom 1.336 dana, on nas je držao, bez obzira na stradanja i pogibije velikih heroja ovog grada.

IMG_5734

Poslije rata,očekivali smo da će ta naša žrtva biti primjer kako trebamo da se organizujemo u budućnosti, kako da branimo ovaj prostor i cijelu BiH. Nažalost, kako vrijeme prolazi sve manje i manje o tome razmišljamo i sve se manje cijene ti heroji i borci koji su dali svoje živote i svoje dijelove tijela za ovaj prostor, a ono što nas najviše boli jeste što se sad nakon 25 godina čak ni naša djeca ne cijene. Mislim da je ovo historijska šansa za sve one koji vode ovu državu, kanton i općinu da ako ništa našu djecu motivišu i ugrade im taj patriotizam koji smo mi imali, s kojim  smo sačuvali ovo parče Drine“-prisjećajući se početka agresije na naše prostore u svom obraćanju kazao je Abduselam-Sijerčić-Pelam.

Dani otpora

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Eniz Halilović govorio je o statusu boračke populacije smatrajući da je njihova žrtva danas zanemarena.

„Ja ću se truditi i boriti da se vrati položaj boraca onakav kakav zaslužuju .Mi to moramo jer je to naša velika obaveza  da prije svega cijenimo i poštujemo naše borce, šehide koji su dali svoje živote za odbranu ovog grada. Takođe, naša obaveza je da ne dozvolimo više nikada i nikome da nas ubija te da narušava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jer mi nemamno drugu državu osim Bosne i Hercegovine“- poručio je ministar Halilović.

IMG_5755

U znak sjećanja na poginule branitelje koji su dali živote za odbranu ovih prostora cvijeće je položeno na  šehidskom mezarju u Koljevkama te na spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci u periodu 1992-1995.godina.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.