• OBJAVLJENO: 15.05.2017.
U Goraždu održana javna rasprava o nacrtu Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja
Prijedlozi, primjedbe i sugestije na ovaj nacrt mogu se dostaviti i pismenim putem na adresu Federalnog ministarstva

IMG_8463

U organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Goraždu je danas održana javna rasprava o nacrtu Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač Ismet Osmanović. Javnoj raspravi prisustvovao je i ministar za boračka  pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Eniz Halilović, te predstavnici udruženja i institucija koje okupljaju boračku populaciju sa prostora našeg kantona.

U obrazloženju nacrta  istaknuto je da je on pripremljen u skladu sa dogovorom udruženja koja okupljaju boračku populaciju, a koja smatraju da je potrebno zakonski definisati status udruženja od posebnog društvenog interesa kako bi se u ovoj oblasti stvorili uslovi za bolju organizaciju boračkih udruženja te njihovo lakše i efikasnije funkcionisanje. Prema evidencijama dobijenim od Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbambeno-oslobodilačkog rata trenutno na nivou FBiH ima registrovano oko 1.500 boračkih udruženja. Ovim zakonom se nastoji smanjiti taj broj, osigurati bolja organizovanost i utvrditi koja su to udruženja reprezentativna, odnosno koja predstavljaju većinu boračke populacije s kojom predstavnici svih društvenih institucija mogu meritorno rješavati pitanja i potrebe iz oblasti branilačko- invalidske zaštite.

IMG_8444

Predstavnici udruženja,  na javnoj raspravi imali su priliku iznijeti svoje mišljenje o nacrtu Zakona, a savjetnica za pravna pitanja Federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Enisa Teskeredžić još jednom je zamolila predstavnike boračkih udruženja da ovaj nacrt razmotre u okviru svojih organizacija te svoje primjedbe, prijedloge i sugestije dostave na adresu Federalnog ministarstva.

„u Goraždu smo imali dobar odziv boračkih udruženja, a mi smo ih još jednom zamolili da na svojim tijelima, odborima, predsjedništvima,  u skladu sa statutom, razmotre još jednom ovaj nacrt Zakona te da svoje primjedbe, prijedloge i sugestije dostave na adresu Federalnog ministarstva. Rok za provođenje javnih rasprava je 30.06.2017.godine a nakon toga mi imamo obavezu da prema Federalnom parlamentu dostavimo izvještaj o provedenim javnim raspravama“-istaknula je ona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.