• OBJAVLJENO: 29.06.2011.
Uspješna saradnja Vlade BPK-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija
Zajedničko finansiranje projekata podrške povratnicima

undp_290611_4.JPG

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a u Bosni i Herecegovini Armin Sirćo potpisali su danas memorandume o zajedničkom finansiranju dva značajna projekta za povratnike u Jugoistočnu Bosnu.

undp_290611_2.JPG

Riječ je projektu „Lanac vrijednosti za zapošljavanje-podizanje tovnih pilića na području općine Čajniče i Goražde“,odnosno izgradnji četiri farme pilića povratnicima u Čajniče, za koji će Vlada BPK-a, odnosno Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, izdvojiti 30.000 KM, a UNDP 80.000 KM. Drugi projekat razvojnog programa Ujedinjenih nacija odnosi se na elektrifikaciju sela Donja Vinča i Petovići na prostoru općine Pale , koja će se snabdijevati električnom energijom iz općine Pale-Prača. U ovom projektu UNDP učestvuje sa 30.000, a Vlada BPK-a Goražde sa 35.000 KM. Od kraja devedesetih do danas, UNDP je podržao različite projekte i sektore na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa više od dva miliona dolara. Podršku UNDP-a, kako ističe pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a Armin Sirćo, ovaj kanton imaće i ubuduće.

undp_290611_1.JPG

“Mi mislimo da ova regija, obzirom na potencijale koje ima, treba imati podršku i sasvim sigurno da će našu imati, naravno, zavisno od obima i situacije kada ne možemo računati na velike infrastrukturalne donacije kao prije desetak godina. Pomoć će se sigurno ogledati i u pojedinim sektorima, kao što je pomoć administraciji, upravi, ljudima da svoje potencijale iskoriste na najbolji način, aplikacijom prema raspoloživim evropskim fondovima.“- kazao je Sirćo. Nastavak saradnje sa UNDP-om koja je započela prije 14 godina, cilj je i Vlade BPK-a Goražde. Uz zadovoljstvo onim što je tokom ovih godina preko UNDP-a uloženo u naš kanton, premijer Frašto je kazao kako će se Vlada BPK-a truditi da održi ovu saradnju i prisustvo UNDP-a na ovom prostoru.

undp_290611_3.JPG

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.