• OBJAVLJENO: 22.05.2017.
Obilježen 22. maj, Dan sjećanja na nevino ubijene civile u naselju Lozje
Zločin već 25 godina bez kazne

IMG_6458

U okviru obilježavanja manifestacije „Dani otpora“, u Goraždu je danas obilježena 25.godišnjica napada agresorskih snaga na prigradsko naselje Lozje u kojem je ubijeno više od četrdeset, a zarobljeno na desetine civila.

U znak sjećanja na ovaj dan cvijeće na spomen obilježje poginulim civilima položile su porodice ubijenih, predstavnici Udruženja logoraša „Goražde“, civilnih žrtava agresije i žena u oslobodilačkom ratu, Goraždanskog muftijstva i Vlade BPK Goražde, predstavnici Patriotskog pokreta i Saveza logoraša u BiH te predstavnici Grada Goražde.

Sa ovog mjesta ponovo je ukazano na činjenicu da za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Porodice i nakon 25 godina još uvijek tragaju sa svojim najmilijim, a kako ističu, želja im je da Tužilaštvo konačno počne da radi svoj posao,  kako bi dobile samo bar dio moralne satisfakcije koju zaslužuju.

IMG_6417

„Ma koliko osporavali da govorimo o zločinima, mi tražimo povrat kostiju i nećemo odustati ni nakon 25 godina. Mi ne smijemo posustati prema ljudima koji nam poručuju da ne bismo trebali tragati za ubijenim, jer su oni ubijeni u ratu i prema tome se ne trebaju ni ukopavati. Upravo takvim, pa bili oni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji ili ipak samo Evropljani, mi moramo glasno reći: -Nećemo da šutimo! Osim pronalaska tijela ubijenih, mi moramo znati ko i zašto ih je ubio, da li su osuđeni i da li su odgovarali. Mi nikada nećemo odustati od naših zahtjeva da se počinioci zločina kazne ma koliko morali čekati- to je naša poruka zločincima“-kazao je predsjednik Udruženja logoraša „Goražde“ Muhamed Hećo.

IMG_6469

Predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ Bakira Hasečić u svom obraćanju još jednom je zamolila porodice ubijenih  da prekinu svoju šutnju i ne dozvole da zločin ostane nekažnjen.

„Ovo nije naša prošlost, ovo je naša sadašnjost s kojom živimo, spavamo i budimo se. Ono što želim da kažem, moramo obilježavati stratišta, podsjećati na ono što smo proživjeli i ostaviti u amanet budućim generacijama. Danas želim da poručim da je Udruženje „Žene žrtve rata“ zatražilo od Tužilaštva BiH da izuzme predmet iz Kantonalnog tužilaštva u Goraždu i proslijedi u dalju nadležnost iz razloga što za ovaj zločin baš ništa nije učinjeno“-ističe Bakira Hasečić, predsjednica ovog Udruženja.

IMG_6441

Za Midhetu Oruli ovaj dan predstavlja tužno sjećanje na njene najmilije. Ona je na ovaj dan izgubila trinaest članova svoje porodice.

IMG_6485

„Zašto šutimo, čega se bojimo? Ja se ne bojim svjedočiti svaki dan zato što su ovdje ubijeni moji članovi porodice. Moja majka je ovdje ubijena, a poslije toga zapaljena u kući. Zašto da šutim, kakve su njene muke bile, a i moje već evo 25 godina. Trebamo da skupimo snage, moramo, možemo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti zbog svih imena koja su uklesana na ovom spomen obilježju“-kazala je ona.

„Evo već 25 godina je prošlo od početka agresije na BiH- jesmo li kakvu pouku izvukli, jesmo li moralno jači, u kojoj mjeri iskreno držimo do žrtava, borbe i države BiH? U kojoj mjeri smo djecu usmjerili da djeca uče u školi, jer poznato je da obrazovanost može dati pretpostavku da se zločin neće ponoviti. Najbolje oružje da se borimo protiv toga jeste obrazovanje i na svakom koraku se sjećati nevino ubijenih“- istaknuo je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

IMG_6491

„Oni koji imaju potrebu da čuvaju sebe od nas, od naših interesa, potreba i obaveza, doći će na sud pred Gospodara svijetova, a tamo se ništa sakriti neće moći. Tužno je da mi nakon ovoliko godina i sramno da mi nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nemamo ni one najvažnije informacije o stradanju naših ljudi. Užasno je da smo mi iz nekog svog komoditeta, neko to može nazvati strahom ali to nije strah, to je sračunati ovodunjalučki interes koji traje koliko treptaj oka, da izbjegavamo svjedočiti o onome što su naše oči vidjele i govoriti o onome što znamo i moramo“-riječi su muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića.

IMG_6495

Da zločin ne smijemo zaboraviti poručili su danas, ispred Vlade BPK Goražde ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i i izbjeglice Sabira Bešlija, kao i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

„ Mi imamo obavezu da 25 godina poslije postavimo pitanje Tužilaštvu šta su do sada uradili,  šta im je namjera, kao i da nam objasne zašto do sada nisu uradili ništa. Pitamo se da li nam je to bezvrijedno ovih četrdeset života i ostali drugi. Mi imamo obavezu i moramo dati podršku živima da se bore za prava mrtvih koji se sami ne mogu izboriti i zato pozivam nadležne da nam daju odgovor sada i odmah, jer imali su dovoljno vremena da nam daju objašnjenje. Takođe, sa ovog mjesta dajem svaki vid podrške koja je potrebna udruženjima i želim da kažem da im stojimo na raspolaganju“-poruka je ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice Sabire Bešlije.

IMG_6513

„Ovo mjesto je najviše stradalo na području tada općine Goražde.  Ja kuda god da putujem želim da govorim istinu i tražim pravdu. Istina se zna, a mi moramo ustrajati u njoj kako bi se kaznio onaj koji je na bilo koji način doprinjeo da se desi genocid koji je ovdje bio. Mi jesmo prvi otvoreni grad u BiH, grad suživota, tolerancije, kulture i različitosti, prvi u BiH, ali ne smijemo zaboraviti nikada ovaj događaj.

IMG_6502

Moraju izaći pred lice pravde svi oni koji su učinili zlo. Znamo čak i imena, zato moramo da svi zajednički ustrajemo u tome radi sudionika ovog zločina“-riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.