• OBJAVLJENO: 30.05.2017.
Premijer BPK Goražde
Predstavljeni planovi za izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata Lamela H-3 i Lamela H-4

IMG_4983

Govoreći o aktivnostima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u oblasti stambene politike,  premijer BPK Goražde Emir Oković osvrnuo se na završeni projekt izgradnje Lamele H-2, poznatije kao Zgrada za mlade koja je useljena 2015. godine te  planove Vlade u vezi s izgradnjom  novih stambeno-poslovnih objekata Lamela H-3 i Lamela H-4.

S tim u vezi, on je istakao da su u svrhu nove stambene izgradnje u 2015. godini započete aktivnosti na pribavljanju zemljišta, izvođenju geoloških istraživanja i izradi projektne dokumenatcije.

„Nadam se da ćemo veoma brzo krenuti u početak realizacije izgradnje novih objekata za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima. Konkretno, radi se o zgradama nazvanim Lamela H-3 i Lamela H-4 koje se nalaze u ulici 43. drinske udarne brigade. To je nešto što smo mi od samog starta imenovanja Vlade sebi postavili kao cilj i te aktivnosti idu jako dobro. Do sada smo ukupno utrošili negdje oko 250.000 KM za nabavku zemljišta i izradu projektne dokumenatcije i mislim da ćemo ubrzo prema Skupštini poslati jedan prijedlog modela izgradnje i zatvaranja finansijske konstrukcije za izgradnju – ističe premijer.

Kada je riječ o novoj stambenoj izgradnji, premijer Oković je podsjetio i na projekat stambenog zbrinjavanja koji se realizuje putem ministarstava na državnom i federalnom nivou, a radi se o projektu socijalnog stanovanja u čijoj realizaciji će učestvovati Kanton, odnosno općine.

– Koliko imamo informaciju, u ovom mjesecu će na nivou Federalnog ministarstva biti tenderisana izgradnja jednog objekta da bismo riješili probleme vezano za lica koja borave u kolektivnim centrima, a, u principu, radi se o licima smještenim u privatnim objektima, što s druge strane tereti kanton za obavezu plaćanja za taj smještaj – kazao je premijer Emir Oković.

Ističući spremnost Vlade da podrži izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata na prostoru BPK Goražde, premijer je kazao da bi konačnu odluku o ovim pitanjima trebala donijeti Skupština BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.