• OBJAVLJENO: 14.06.2017.
Sastanak  predstavnika BPK Goražde i lokalnih zajednica s predstavnicima UNDP-a i Federalnog zavoda za programiranje razvoja
Prezentiran Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju u FBiH

Danas je održan zajednički sastanak članova Kantonalnog odbora za razvoj BPK-a i predstavnika UNDP-a BiH i Federalnog zavoda za programiranje razvoja na kojem je prezentiran nedavno usvojeni Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju u FBiH.

Sastanku su prisustvovali i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović, načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec, te predstavnici općine Foča (FBiH) s ciljem da se upoznaju sa pomenutim zakonom koji predviđa usku saradnju između kantona i lokalnih zajednica u oblasti razvojnog planiranja.

Premijer Emir Oković kazao je da je ovaj zakon došao u pravo vrijeme, budući da će programsko planiranje razvoja u narednom periodu biti u posebnom fokusu, kako zbog mogućnosti korištenja sredstava iz predpristupnih fondova EU, tako i s ciljem usklađivanja sa samom praksom strateškog planiranja na nivou Unije.

S tim u vezi, premijer je podsjetio da je BPK Goražde u prethodnom periodu usvojio važne prostorno-planske dokumente koji predstavljaju osnov strateškog planiranja, kao i samu Strategiju razvoja BPK Goražde kojom su obuhvaćeni ciljevi razvoja ovog kantona u periodu 2016-2020. godina, a čiju izradu su podržali UNDP – ILDP te Federalni zavod za programiranje razvoja.

Zakon o je stupio na snagu 5. maja 2017. godine.

– Zakon o razvojnom planiranju treba da uspostavi horizontalnu i vertikalnu koordinaciju  kada je u pitanju, uopće, planiranje razvoja u Federaciji, koja je do sada jako loša ili nepostojeća i u tom smislu ovaj zakon predviđa i uspostavljanje određenih tijela koja će se baviti razvojem na nivou kantona, Federacije i jedinica lokalne samouprave – kazao je predstavnik Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijaz Avdukić.

Poslove razvojnog planiranja u BPK Goražde do sada je obavljao Kantonalni odbor za razvoj.

– Jači kantoni koji imaju jača finansijska sredstva uspostavili su posebne jedinice gdje su zaposlili ljude koji se isključivo bave tim poslom. To je nešto što nama predstoji i mi ćemo izabrati najpovoljniji model usklađen s mogućnostima kantona i obimom finansijskih sredstava kojima raspolažemo. Ovih dana krećemo sa jednim zajedničkim projektom sa Službom za zapošljavanje i nekim nevladinim organizacijama da na jedan način napravimo tranziciju iz procesa planiranja putem radne grupe, ka jednoj jedinici ili radnom tijelu – kazao je premijer Emir Oković.

Konačni cilj ovih aktivnosti je da se i u BPK Goražde u što skorije vrijeme uspostavi Jedinica za planiranje razvoja.

– Zakon je ostavio neke rokove od šest mjeseci. Prije svega, to podrazumijeva uspostavu vijeća u čiji sastav ulaze općine i kanton. Nakon toga, vijeće usvaja model same jedinice koja će raditi ove poslove, tako da je dosta posla pred nama, ali mislim da ćemo mi naći najpovoljnije rješenje – kazao je premijer.

Jedinice za razvojno planiranje do sada uspostavljene u šest kantona u Federaciji BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.