• OBJAVLJENO: 26.06.2017.
U Goraždu obilježen Dan šehida
Obilježavanju prisustvovali i predstavnici Vlade BPK-a Goražde

Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci obilježavaju Dan šehida, prisjećajući se boraca Armije Republike BiH koji su poginuli tokom agresije na našu domovinu od 1992. do 1995. godine.

Tako je danas bilo i u Goraždu, gdje su porodice šehida, predstavnici Islamske zajednice Goražde, boračkih udruženja, zvaničnici Grada Goražda i BPK-a kao i građani, učeći dove i molitve, posjetili šehidska mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke, prisjećajući se najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani kako ovih prostora, tako i BiH. U ime Grada Goražda obilježavanju Dana šehida prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Sanid Zirak sa saradnicima.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

U okviru obilježavanja Dana šehida, pored obilaska šehidskih mezarja i polaganja cvijeća na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, u Kajserija džamiji proučena je hatma i dova šehidima Bosne i Hercegovine.

www. bpkg.gov. ba/www.gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.