• OBJAVLJENO: 17.07.2017.
Geološka istraživanja na lokalitetu Podhranjena teku planiranom dinamikom
Radovi bi trebali biti okončani do početka avgusta 2017.godine

Direktorica Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Izeta Jahić sa saradnicima posjetila je danas lokalitet Podhranjena  na kojem se izvodi prva faza geoloških  istraživanja u vezi izrade „Idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište u dužini od 13,78 km“.

Istaživanja su krenula iz pravca Goražda, a bušotine na toj trasi izvodi firma za inžinjerska i geološka istraživanja Winner Projekt iz Sarajeva,  koja je angažovana od  „IPSA“ Instituta d.o.o. Sarajevo kao podizvođač radova.

Radovi teku planiranom dinamikom i trebali bi biti okonačani do početka avgusta 2017.godine.

„Bušotine na toj trasi se izvode uz dodatni opit koji se radi, odnosno penetracija koja nam daje tvrdoću materijala. Te podatke možemo korelirati kako bi kasnije dobili parametre koji nam trebaju za projektovanje. Do sada je urađeno već pet bušotina od deset metara od ukupno  dvanaest po trasi,  koje se vrše po već postojećoj cesti koja vodi prema mjestu Osječani, od firme „Pobjeda“. Mi smo ovu dionicu podijelili u tri dijela, a to je od Goražda do planiranog tunela, poslije tunela ide Prača, a s druge strane imamo most za koji ćemo takođe da radimo istraživanja. Kada je riječ o istraživanjima iz pravca Prače, tu imamo probleme s minama i moramo čekati odobrenje MAC-a „-riječi su Mirnesa Begovića, ing.geologije u firmi Winner Projekt Sarajevo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.