• OBJAVLJENO: 20.07.2017.
U Ministarstvu za privredu održan sastanak sa direktoricom Vijeća stranih investitora
Predstavljeni potencijali BPK Goražde u cilju privrednog razvoja i privlačenja novih investicija

Ministar  za privredu BPK Goražde Anes Salman danas je održao sastanak s direktoricom Vijeća stranih investitora Sanjom Miovčić, a sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Mirsad Žuga.

Radi se o nastavku saradnje usmjerene na poboljšanje poslovnog ambijenta, a na današnjem sastanku razgovarano je o projektima i promociji potencijala  BPK Goražde  s ciljem  dovođenja novih investitora te unaprjeđenja saradnje na svim nivoima.

Kako je ovom prilikom istaknuto, BPK Goražde među privrednicima i investitorima predstavlja primjer dobre prakse kada je riječ o privrednom razvoju.

Takođe, sa današnjem  sastanku  razgovarano je i o organizaciji ovogodišnje privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ i načinima na koje ova manifestacija može proširiti svoj internacionalni karakter. Predviđeno je da se u sklopu sajma organizuje veliki broj panel diskusija o različitim temama s ciljem  privlačenja  velikog  broj domaćih i stranih izlagača, gostiju, privrednika, predstavnika međunarodne zajednice, institucija, vlada i drugih relevnatnih partnera koji prepoznaju značaj ove manifestacije.

„Vijeće stranih investitora već posljednjih dvanaest godina radi aktivno i do sada se nametnulo kao nezaobilazan partner svim nivoima vlasti u sprovođenju reformi i zagovaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta. Najbolji pokazatelj je naša Bijela knjiga koja je uvrštena u zvanični rad parlamenta već dva puta u FBiH i Republici Srpskoj. U tom smislu, svi kantoni su uključeni, uspostavljamo pojedinačnu saradnju  te je inteziviramo i razvijamo. Za Goražde je poznato da posjeduje izuzetan potencijal i ima odlične primjere uspješnih kompanija koje su uglavnom izvozno orjentisane i daju odlične rezultate, a što je najvažnije i dalje ima potencijal za rast i razvoj. Uvijek kad navodimo par uspješnih primjera u ovoj državi, Goražde je među prva tri grada, sigurno.  Što se tiče sajma u Goraždu, mislim da je jako bitno uvezati sve partnere, odnosno potencijale u skladu sa strategijom razvoja kantona koji bi bili predstavljeni na sajmu i o kojima bi se diskutovalo“ – kazala je direktorica Vijeća stranih investitora Sanja Miovčić.

Kako je naglašeno, opredjeljenje ovog kantona je promocija potencijala i mogućnosti za ulaganje. Na ovaj način se žele ohrabriti nove poslovne ideje te stvoriti što kvalitetnije pretpostavke za ulaganje kako domaćih tako i stranih investitora, s ciljem stvaranja boljih uslova za život građana u ovom kantonu.

„U tom smislu, na radnom sastanku smo pomenuli različite oblasti – od javno-privatnog partnerstva, koncesija te organizacije  privredno- kulturne  manifestacije „Dani jabuke“. Imali smo određenih prijedloga i sugestija  te zajednički došli na ideju da je neophodno napraviti još jedan sastanak sa organizatorima manifestacije i Upravnim odborom kako bismo definisali određene aktivnosti i čitavu tu manifestaciju digli na jedan veći nivo.  Ovu priliku iskoristio sam i  da prezentujem činjenicu da smo mi u toku 2015. godine izradili studiju revitalizacije nove poslovne zone, kako bismo stvorili pretpostavke za izgradnju nove poslovne zone“ – istaknuo je ministar Anes Salman.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.