• OBJAVLJENO: 25.07.2017.
U organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održan sastanak “Dualni sistem školovanja”

Danas je u “Biznis centru Goražde” održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde kojem su prisustvovali poslodavci, predstavnici obrazovanja, te Dina Ušanović koja je zaposlena u firmi “Allterra Deutschland Gmbh” u Munsteru u Njemačkoj i Almedina Ušanović – Fetahović – direktor za razvoj u firmi HSO Herbert Schmidt – Solingen koje su upoznale goraždanske poslodavce i zaposlene u obrazovanju sa sistemom rada u kompanijama u Njemačkoj i razgovarali o mogućim novim projektima u Goraždu, te kako  pružiti podršku i pomoć u razvijanju  školskog sistema u BPK Goražde.

Također  su prenijeli znanje i iskustva funkcionisanja njemačkog  sistema obrazovanja.

Posebno se razgovaralo o realizaciji praktične nastave u kompanijama, odnosno sa nastavnim planom i programom za galvanizere i mogućnosti organizovanja ovog zanimanja u Goraždu.

Cilj sastanka je bio i sagledavanje i približavanje njemačkog sistema obrazovanja, odnosno mogućnost primjene tog sistema u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Također, razgovaralo se i o dolasku njemačkih stručnjaka u Goražde na nastavu ili slanje nastavnog kadra i učenika eventualno na obuku u Njemačku.

Zaključeno je da Goražde treba biti prvi kanton koji ima dualni sistem školovanja, te da je potrebno da se ova oblast institucionalizuje.

Jedan od zaključaka je bio da se donese Pravilnik o praktičnoj nastavi.

Na kraju je rečeno da je dualni sistem školovanja dugotrajan proces, te da nije potrebno samo promijeniti Zakon o srednjem obrazovanju, već i Zakon o osnovnom obrazovanju, jer djecu treba usmjeravati već u toj dobi života.

www.bpkg.gov.ba/www.upbpk.com

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.