• OBJAVLJENO: 29.07.2017.
Manifestaciji prisustvovao veliki broj ljubitelja rukometa
Izložbom fotografija i emitovanjem dokumentarnog filma „Dječaci sa Drine“ obilježen jubilej „60 godina rukometa u Goraždu“

U organizaciji Muškog rukometnog kluba „Goražde“  i Udruženja rukometnih veterana „Radnički-Goražde 1957“, a pod pokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, jučer je nizom bogatih sadržaja obilježen veliki jubilej „60 godina rukometa u Goraždu“.

Nedavna kvalifikaciona utakmica koju je rukometna reprezentacija BiH odigrala protiv Finske u našem gradu bila je uvod u obilježavanje ove značajne manifestacije za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Prije početka svečane akademije, u holu Centra za kulturu upriličena je izložba fotografija, dok je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana svečana akademija na kojoj je promovisana fotomonografija „Dječaci sa Drine“ te predstavljen dokumentarni film koji također nosi naziv „Dječaci sa Drine“.

U toku svečane akademije, čestitke povodom ovog jubileja uputili su premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a o historiji ovog sporta u gradu na Drini govorio je predsjednik Udruženja rukometnih veterana „Radnički-Goražde 1957“ Eso Hurić.

Ministar Damir Žuga iskazao je zadovoljstvo zbog činjenice da je ovom događaju prisustvovao veliki broj građana i ljubitelja rukometa.

„Zahvaljujem se svima vama koji ste odovjili svoje vrijeme i nekako mi je srce ispunjeno kada vidim da je ova sala puna. U ime Ministarstva za sport, kao resorni ministar, čestitam svima vama 60 godina postojanja rukometa u našem gradu, i svaki  čovjek, ne samo u ovoj sali, nego i u ovom kantonu i državi, treba da je ponosan na rukomet – kazao je, između ostalog, ministar Žuga u svom obraćanju.

On je također istakao da je Organizacioni odbor za obilježavanje manifestacije „60 godina rukometa u Goraždu“ na čijem je čelu, tokom proteklih nekoliko mjeseci imao puno posla i da je vrijedno radio na pripremi obilježavanja ovog velikog jubileja.

Premijer BPK Goražde Emir Oković osvrnuo se u svom govoru na vrijeme kada su se u Goraždu u oblasti kulture i sporta odigrali važni događaji.

„Godina 1957. je godina u kojoj je društvena zajednica u Goraždu  uradila  dosta toga. Mi ove godine obilježavamo i 60 godina Centra za kulturu Goražde, a Rukometni klub je nešto što je produkt društva i što mi u Goraždu gajimo i nastojimo razvijati i održavati u svakom momentu. Bosansko-podrinjski kanton postoji 20 godina, a Rukometni klub je tri puta stariji od Bosansko-podrinjskog kantona. Naš kanton je prihvatio tu ideju o nastavku rada jednog kluba iz 1957. godine i s tog aspekta Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u kontinuitetu, u najvećem obimu podržava rad Rukometnog kluba i ja evo zaista mogu obećati da će se to i nastaviti. Naravno, stalno opremanje i ulaganje u infrastrukturu i sve ostalo je nešto što je zadaća svih nas. Ja se zahvaljujem svima onima koji su bili prije mene, svim načelnicima općine, danas Grada jer sve je ovo jedna lijepa priča koja će biti nastavljena“ – ističe premijer Oković.

Nastavak obilježavanja ovog velikog jubileja bit će upriličen i večeras, kada će se u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ Goražde održati defile članova svih generacija RK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.