• OBJAVLJENO: 24.08.2017.
Na lokalitetu Ada Ustikolina održana zajednička pokazna vježba Oružanih snaga BiH i jednica civilnih struktura
Učešće uzelo oko 200 učesnika

U Organizaciji Oružanih snaga BiH, danas je u općini Foča u FBiH, na lokalitetu Ada Ustikolina održana zajednička, pokazna vježba  u operacijama podrške miru CIMIC-a ”Pomoć civilnim strukturama vlasti u slučaju poplava”.

Riječ je o vježbi koju je 3. pješadijski bataljon 4. pješadijske brigade OS BiH izveo u koordinaciji sa općinskim i kantonalnim civilnim strukturama, MUP-om Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pripadnicima Državne granične službe, zatim Doma zdravlja Ustikolina te Federalne uprave Civilne zaštite.

Vježba,  čiji je cilj bio pokazati opremljenost i stručnost pomenutih jedinica u kriznim i vanrednim situacijama, održana je u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, a učešće je uzelo oko 200 učesnika.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je također prisustvovao na održavanju današnje vježbe, ukazao je na važnost koju Oružane snage BiH, zajedno sa jedinicama civilnih struktura imaju u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća.

„Definitivno pokazuje se snaga Oružanih snaga i u ovom dijelu. Sa svim onim snagama na terenu sa civilnom zaštitom ostaje jedan bitan faktor u zaštiti i spašavanju, ne  samo poplava i klizišta, već i u požarima, i u visokom snijegu ili ne daj Bože, u nekim drugim sličnim situacijama“ – riječi su Solaka.

Komandant 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona major Mirnes Čosić govorio je nešto više o samoj vježbi.

”Zakonom o službi je regulisano da se Oružane snage i svi njeni pripadnici moraju osposobljavati za pomoć civilnim strukturama vlasti u raznim oblicima prirodnih nesreća. Trenutno nam se dešavaju požari širom Hercegovine gdje je angažovana većina snaga, a mi smo locirani na području kantona gdje je Drina naša neposredna opasnost, tako da se mi obučavamo uglavnom vezano za poplave. Prošle godine smo imali sličnu vježbu na kojoj smo mi pokazali našu spososbnost da evakuišemo civile u slučaju poplave u mirnim situacijama. Scenario je predvidio da prilikom operacije evakuacije civila, dođe do određenih opstrukcija od strane nekih pobunjeničko-kriminalnih i terorističkih  grupa koje ne žele  naše prisustvo u zemlji, tako da smo mi iskoristili taj momenat da prikažemo naše sposobnosti te kako reagujemo na takve izazove, upravo za vrijeme poplava” – kazao je on.

Po završetku vježbe upriličeno je postrojavanje svih jedinica koje su uzele učešće u izvođenju pokazne vježbe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.