• OBJAVLJENO: 14.09.2017.
U okviru programa obilježavanja Dana grada Goražda i BPK Goražde
ZAPOČEO X MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR

U organizaciji Šahovskog kluba „ Goražde“ u gradu na Drini danas je započeo X Međunarodni šahovski turnir na kome učestvuje više od 40 šahista iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Turnir se održava u okviru Programa obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja i Dana Grada Goražda i BPK Goražde.

U Domu mladih Centra za kulturu gdje se turnir održava, njegove učesnike je na svečanosti otvaranja najprije pozdravio Bajro Obuća, predsjednik ŠK Goražde, a dobrodošlicu u ime gradske uprave uputio Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda.

Jubilarni međunarodni šahovski turnir zvanično je otvorio Damir Žuga, kantonalni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.
Žuga je čestitao šahovskom klubu Goražde na izvanrednim rezultatima koje su goraždanski šahisti ostvarili tokom ove godine, a potom pozdravio učesnike turnira.
-Svima vama dragi prijatelji, poštovani sportisti, želim dobrodošlicu u grad Goražde, u Bosansko- podrinjski kanton. Osjećajte se kao kod kuće i želim da naredna četiri dana turnira proteknu u sportskom nadmetanju i u duhu prijateljstva – poručio je Žuga.

Najmlađi među učesnicima turnira je i jedanaestogodišnji Danis Fejzić iz Sarajeva, koji kako kaže, izuzetno voli šah koji je upoznao i zavolio zahvaljujući starijem bratu.
-Šah mi pomaže u učenju i razvijanju drugih vještina. Učestvujem na turnirima u Bosni i Hercegovini, na kadeteskim turnirima koje organizuje Šahovski savez. Imam podršku roditelja i zahvaljujući njihovoj podršci takmičim se u našoj zemlji ali i idem i na turnire u drugim zemljama – kaže ovaj mladi šahista koji je već osvajao, u svojoj konkurenciji, titule državnog prvaka i nekoliko puta prvenstva FBiH.

– Internacionalni šahovski turnir „ Goražde 2017“ završava se u nedjelju, u popodnevnim satima, kada će biti dodijeljeno deset redovnih i 9 specijalnih nagrada, a ukupan nagradni fond iznosi 3.300 KM.

www.bpkg.gov.ba/Glas Goražda

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.