• OBJAVLJENO: 15.09.2017.
Općina Foča u Federaciji BiH
Okončanjem radova na povezivanju Foče u BiH sa Sarajevom stvoreni bolji uslovi za život povratnika

U općini Foča u Federaciji BiH juče je potpisan je Ugovor o izvođenju radova na asfaltiranju puta Fočanska Jabuka-Grebak. Potpisivanju ovog ugovora, pored načelnika općine Foča u Federaciji BiH Nijaza Kunovca, prisustvovao je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković.

Realizacija projekta čiji je cilj poboljšanje putne infrastrukture u ovom dijelu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde trebala bi biti završena za dva mjeseca, a izvođač radova  ukupne vrijednosti 863. 893, 00  KM je firma “Goraždeputevi”.

Asfaltiranjem dionice  Mazlina-Grebak, duge oko pet kilometara trebali bi biti okončani radovi na asfaltiranju putnog pravca Foča Federacija BiH- Sarajevo koji traji već više godina, a sredstva su obezbjeđena s viših nivoa vlasti.

” Mi smo u startu znali da je to najbolji, najperspektivniji i najbliži putni pravac što se tiče ove lokalne zajednice i Bosansko-podrinjskog kantona prema Sarajevu, prema glavnom gradu, i odluka koju je donijela Skupština BPK, koja je još uvijek na snazi, pokazatelj je da je taj putni pravac bio od interesa za lokalnu zajednicu, za BPK. Ono što će u narednom periodu da bude posebno, to je da će naše stanovništvo, pogotovo mjesna zajednica Jabuka, imati bržu, bolju, kvalitetniju putnu komunikaciju i da će stanovništvo na tom putnom pravcu dobiti mogućnost da se brže vraća na svoje prijeratno prebivalište i one aktivnosti koje dosad nisu mogle da se dešavaju, a to je bavljenje poljoprivredom, stočarstvom. Predstavnici firme “Goraždeputevi” obavezali su s se da će u roku dva mjeseca okončati radove”- kazao je tim povodom načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

U sufinansiranju ovog značajnog projekta učestovala je i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„ Moram istaći da je generalno opredijeljenje  Vlade i lokalnih zajednica da iznađu mogućnosti se završe najbitniji putni pravci, kad govorimo o asfaltnoj podlozi. Ove godine to je putni pravac u općini Foča u FBiH. Projekat je jako značajan i Vlada BPK je u finansijskom smislu  učestvovala sa 50.000,00 KM. Još jednom moram spomenuti i istaći sve one prijatelje iz Kantona Sarajevo s kojima iz godine u godinu realizujemo jako značajne projekte, projekte koje BPK i lokalne zajednice ne bi mogle same ispoštovati i uvijek koristim priliku da se zahvalim na takvom jednom obliku saradnje, kako premijeru, Vladi, tako i svim onim ljudima koji su prepoznali u ovim našim aktivnostima dobre stvari” – naglasio je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Skori završetak radova na ovoj putnoj komunikaciji značajan je svakako i u historijskom pogledu, ali i u smislu osiguranja boljih uslova za život povratnika u taj dio Bosne i Hercegovine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.