• OBJAVLJENO: 19.09.2017.
Povodom 18.septembra, Dana BPK Goražde i Grada Goražde
PREDSTAVLJENA KNJIGA PROF. DR. MUJA DEMIROVIĆA „ BOSNA I BOŠNJACI U SRPSKOJ POLITICI“

U Goraždu je predstavljano dopunjeno izdanje knjige autora prof.dr. Muja Demirovića „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“ za koju je jedan od promotora, prof.dr Senadin Lavić, između ostalog rekao“ da je jedna od najbitnijih knjiga u bosanskoj i bošnjačkoj istoriji“. Uz profesora Lavića, o brojnim vrijednostima i iznimnom značaju Demirovićeve knjige govorio je i Adil Kulenović, predsjednik organizacije „ Krug 99“.

Prof. dr Omer Ibrahimagić u rezenziji knjige piše, između ostalog,: „ Knjiga prof.dr Muje Demirovića „Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“, objavljena 1999.godine, izazvala je izuzetnu pažnju kako akademske zajednice, tako uopšte u širim društvenim krugovima. Do izlaska ove knjige bilo je i ranije pokušaja da se ukaže na ovaj problem. Demirović je ovu teorijsko – naučnu prazninu uspješno popunio kako u bosansko-hercegovačkoj sociološko – politološkoj, tako i u historijsko – pravnoj literaturi“.

Prof. dr Nijaz Duraković ocjenjuje u recenziji da je djelo „ Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“ izuzetno značajna knjiga, pionirski poduhvat“.


-Ono što je najveći kvalitet ove knjige je to da ona ne nudi samo suhoparnu faktografiju i analizu ideoloških i pacifističkih koncepata, već i kritičku analizu instrumenata velikosrpske politike. Demirović u pojedinim segmentima dubinski zahvata fenomenologiju nacionalizma, etničkih stereotipija, nacionalne ksenofobije, etnocentrizma, jezičkog i kulturnog hegemonizma, pa sve do zločina genocida vezanog posebno za agresiju na BiH, odnosno period 1992 – 1995.
Demirović ne upada u zamke generalizacije zločina ili da pomišlja o kolektivnoj nacionalnoj krivnji, u ovom slučaju srpskog naroda, niti kao žrtve u BiH vidi samo Muslimane Bošnjake.
Naprotiv, on konzistentno personilizira odgovornost, razbija ideološke magline i mitomanske predstave. Tako on, na jednom mjestu kaže, kada se radi o žrtvama genocida u Bosni, da „ termin“ „bosanci“ zaista pokazuje pravu narav zločina, jer su stvarne i potencijalne žrtve genocida bili svi oni koji su željeli očuvati i izabrati Bosnu kao multinacionalnu, multi religijsku i multikulturalnu državu“ – piše u receneziji Demirovićeve knjige prof. dr Duraković.

Moderator promocije knjige „ Bosna i Bošnjaci u srpskoj politici“ čiji je autor prof. dr Mujo Demirović malobrojnim posjetiocima govorio o procesu nastanka ovog djela, koje bi, po njegovom opštem značaju trebalo da bude obavezno štivo za sve nastavnike i profesore istorije ali i važno kućno štivo, bio je prof. Mustafa Kurtović.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.