• OBJAVLJENO: 19.09.2017.
Pokaznom vježbom i svečanom akademijom obilježena 70.godišnjica postojanja Crvenog križa Goražde
U sedam decenija postojanja aktivisti Crvenog križa dali nemjerljiv doprinos humanitarnom radu

U maloj sali Centra za kulturu Goražde, danas je održana svečana akademija povodom 70. godina postojanja i djelovanja Crvenog križa/krsta u Goraždu. Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, Branko Leko, tajnik Crvenog križa BiH i Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH.

O nastanku, razvoju i djelovanju u ovih sedam decenija postojanja Crvenog križa Goražde govorio je predsjednik prim.dr Fadil Jahić.

“Mnogo je dragih, dobrih ljudi, dalo veliki doprinos u jačanju organizacije u Goraždu, a među njima svakako treba istaći ime Ibrahima Čauševića, dugogodišnjeg sekretara Crvenog krsta Goražde. Oslonac i temelj djelovanja Crvenog križa i u Goraždu su volonteri koji i danas znače mnogo za našu organizaciju” – kazao je on.

Prisutnima se obratio i premijer BPK Goražde Emir Oković te gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

„Na ono što radi Crveni križ mi smo ponosni.  To je pomoć drugim ljudima, a to je ono što predstavlja najljepše u jednom ljudskom biću. U najtežim trenucima za naš grad, u periodu 1992-1995.godina, Crveni križ je bio uz nas, a svima je poznato koliki je u tom periodu bio njihov doprinos“-kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Kako je ovom prilikom istaknuto, u sedam decenija postojanja ove humanitarne organizacije smješteno je stotine uspješnih akcija, pravih poduhvata i rezultata koji svrstavaju Crveni križ Goražde među najuspješnije organizacije ne samo u BiH, već i regionu.

Ova svečanost upriličena je u okviru programa obilježavanja Dana BPK Goražde, te se na ovaj dan s ponosom i sjetom sjećamo nemjerljivog doprinosa ove organizacije u pružanju višestruke pomoći stanovništvu našeg grada kako tokom ratnog perioda 1992-1995.godina, tako i periodu poslije.

U sklopu obilježavanja, na platou ispred Centra za kulturu Goražde održana je i pokazna vježba koju su izveli aktivisti Crvenog križa Goražde, a svečanost obilježavanja ovog datuma upotpunili su učenici goraždanske Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.