• OBJAVLJENO: 19.09.2017.
Goražde – u okviru programa obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK Goražde
PREDSTAVLJEN IZUZETNO VRIJEDAN PROJEKAT MUGDIMA CVRLJA „GENOCID NA KARTI“

„Svi mi moramo i trebamo biti istoričari i nastavnici istorije, trebamo stalno govoriti istinu o genocidu u Srebrenici, istinu koja je neoboriva„ – rekao je u Goraždu Mugdim Cvrljo, autor jedinstvenog i mnogostruko važnog projekta pod naslovom „Genocid na karti“.

Cvrljo je autor topografske karte na kojoj je u detalje prikazan zločin genocida u Srebrenici u svim njegovim fazama (pa i aktulenoj: fazi negiranja zločina). „Moj cilj je bio institucionalno uvođenje karte u obrazovni sistem u FBiH, da se đacima u školama omogući, obezbijedi materijal iz koga će saznavati istinu i učiti – rekao je, uz ostalo, Cvrljo na predstavljanju karte u goraždanskom Centru za kulturu.

Povod za nastajanje ove karte je nažalost tragičan „a karta smrti sa početka priče postala je karta sjećanja“- istakao je njen kreator.

Karta genocida u Srebrenici već je u školama u nekoliko kantona u FBiH, a od nedavno i u BPK Goražde, čije prdstavljanje je organizovalo Ministarstvo za obrazovanje u okviru programa obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK Goražde

Pored Goražda, topografska karta “Genocid na karti” predstavljena je danas i u općinama Pale i Foča u Federaciji BiH.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.