• OBJAVLJENO: 21.09.2017.
Premijer BPK Goražde
Aktivnosti na uspostavi kreditne linije za povoljnije finansiranje privrede i obrta privode se kraju

Poznato je da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u prošloj godini pokrenula aktivnosti na uspostavi posebnog revolving fonda – kreditne linije namijenjene za finansiranje privrede i obrta na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da su ove aktivnosti u završnoj fazi i da se može očekivati skoro raspisivanje javnog poziva za dodjelu ovih sredstava.

On je podsjetio da je značajnu podršku za uspostavu revolving fonda pružilo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo koje je u ove svrhe obezbijedilo finansijska sredstva u iznosu od  300.000,00 KM. Sredstva za ovaj fond u iznosu od 75.000,00 KM obezbijedio je i Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

– Ukupan fond s kojim Kanton učestvuje u ovom projektu je 375.000,00 KM. Putem Ministarstva privrede provedena je procedura javne nabavke i Ministarstvo je donijelo odluku o izboru najpovoljnije banke, a to je BBI banka koja je ponudila najnižu kamatnu stopu. Mi možemo ponuditi kamatnu stopu koju ćemo mi regresirati, tako da je to povoljnost za privrednike na području našeg kantona. Prije svega prioritet dajemo industrijskoj proizvodnji. U određenom dijelu ćemo pokušati pratiti i obrt te startup-ove, ukoliko, naravno, postoji interes za iste. Ono što je činjenica jeste da ćemo imati najpovoljniju kamatnu stopu trenutno na tržištu za te namjene i maksimalan iznos sredstava koji ćemo ponuditi svakom aplikantu, prema projekcijama koje Vlada vidi, jeste do jednog miliona KM. Ukupan nivo sredstava koji je banka ponudila je oko 18 miliona i mi ćemo iskoristiti taj ukupan fond do utroška sredstava s kojima ćemo mi subvencionirati. Procenat s kojim će Vlada učestvovati je oko 2 posto i mislimo da će kamata krajnjem korisniku biti negdje oko 1,80, plus određeni troškovi obrade kredita – pojasnio je premijer Oković.

U nastavku, kako on ističe, slijedi zaključivanje ugovora sa izabranom bankom i objavljivanje javnog poziva zainteresovanim korisnicima putem Vlade i banke, uz prethodno ispunjavanje utvrđenih uslova i kriterija za podnošenje aplikacije.

– Aplikanti će morati proći sve procedure banke, gdje će na kraju Vlada BPK dati određenu saglasnost i odobriti subvencioniranje kamatne stope – zaključio je premijer.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.