• OBJAVLJENO: 24.09.2017.
In memoriam
EDIB ČOVČIĆ HARBA ( 1948 – 2017)

Nakon duge i teške bolesti, u subotu 23.09. 2017.godine, u 69. godini preminuo je Edib Čovčić Harba, jedan od naših najistaknutijih sportskih radnika, legenda Nogometnog kluba „Azot“ i veliki zaljubljenik u nogomet.

 Edib Čovčić Harba rođen je 1948. godine u Vitkovićima za koji je bio vezan cijeli svoj život, baš kao i za nekadašnju hemijsku industriju „Azot“ čiji je bio uposlenik. Posebno mjesto u njegovom srcu zauzimao je Nogometni klub „Azot“ u kojem je proveo cijelu svoju fudbalsku karijeru i jedini je koji nikad nije napuštao ovaj klub. Po završetku igračke karijere posvetio se suđenju, postao prvi savezni fudbalski sudija sa regiona Jugoistočne Bosne i Hercegovine i slovio za jednog od najboljih sudija u bivšoj Jugoslaviji.

U ratu ponosno i hrabro stao je u odbranu Bosne i Hercegovine.

U poslijeratnom periodu,  između ostalog,  obavljao je dužnost kontrolora u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a kao savezni instruktor podučio je brojne generacije fudbalskih sudija u Bosni i Hercegovini i tako stekao imidž širom države.

Za doprinos u razvoju fudbala u gradu na Drini, ove godine, uz 18.septembar Grad Goražde mu je dodijelio priznanje „Povelja za životno djelo“.

Smrću Ediba Čovčića najviše je izgubila njegova porodica, prijatelji, a Nogometni klub „Azot“ od Harbe će se oprostiti na komemorativnom skupu koji će organizovati u ponedjeljak, 25. septembra u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Isti dan biće obavljena i dženaza.

Posljednji pozdrav ovom velikom čovjeku, fudbalskoj legendi i sportskom radniku.

Neka mu je vječni rahmet , a porodici sabur.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.