• OBJAVLJENO: 22.02.2005.
Veliki broj Goraždana oprostio se danas od Dževada Begovića, načelnika Sektora uniformisane policije u Upravi policije MUP-a Goražde
I nebo je danas plakalo!

100_3083

Ni nevrijeme, snijeg i kiša koji bez prestanka od sinoć padaju u Goraždu, nisu spriječili veliki broj Goraždana da se danas po posljednji put oproste od Dževada Begovića, našeg sugrađanina bez kojeg je ovaj grad još jednom postao siromašniji i tužniji.
Komemorativni skup, na najvišem nivou odrzan je u 10 sati ujutro u Velikoj sali Centra za kulturu, gdje su o liku i djelu rahmetli Dževada Begovića govorili najviši politički i policijski dužnosnici Bosansko-podrinjskog kantona, ali i sportski radnici i sportisti, čiji je neizostavni dio bio dugo godina.
Dževad Begović, rođen je 01. januara 1949.godine i od djetinjstva do posljednih dana bio je okrenut svom Goraždu. Od 1979.godine Dževad je u policijskim snagama. Obavljao je niz dužnosti, bio komandir Stanice milicije za bezbjednost saobraćaja, sekretar Opštinskog sekretarijata za unutrašnje poslove Goražde i član Izvršnog odbora Skupštine opštine Goražde. Niz godina bio je načelnik sektora Službe javne bezbjednosti, a potom načelnik Centra službi bezbjednosti. Niz godina obnašao je i dužnost zamjenika ministra unutrašnjih poslova BPK, potom vodio Upravu policije, i od 2003.godine bio je načelnik Sektora uniformisane policije. Dobitnik je više policijskih nagrada i priznanja.
Goražde će pamtiti Dževada Begovića i po nesebičnom zalaganju za razvoj sporta i kroz sport promociju ovog grada. Ovaj je čovjek cijeli život bio okrenut sportu. Rukomet je zaigrao još kao osnovac. Bio je član ekipe „Radnički“ koja je dostigla tada najveći rang takmičenja kada je ušla u drugu ligu ex Jugoslavije. Na terenu je prestao igrati odlaskom na studije, ali nije napustio rukomet kao organizator i vođa. U poslijeratnom periodu bio je jedan od prvih ljudi koji su ponovo podigli „MRK“ Goražde. Pod njegovim rukovodstvom MRK priredio je najveće zadovoljstvo goraždanskoj publici, organizaciju nastupa državne reperezentacije u Goraždu.
Goraždani su se od dugogodišnjeg rukovodioca MUP-a i predsjednika MRK Goražde Dževada Begovića oprostili danas na najdostojanstvenije mogući način.
Dženaza je klanjana, poslije podne namaza u 12 sati pred Sinan-begovom džamijom u Goraždu, u čijem mezarju je i ukopan naš sugrađanin Dževad Begović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.