• OBJAVLJENO: 20.10.2017.
Ministarstvo za obrazovanje BPK Goražde i Udruženje građana „ALDI“
Održan Okrugli sto o temi sistemskog uređenja praktične nastave

U sklopu Erasmus Plus projekta „Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave, danas je u Hotelu „Behar“ u Goraždu, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i  Udruženja  „ALDI“ Goražde održan  Okrugli sto o temi „Sistemsko uređenje praktične nastave  – Šansa za poslodavce“.

Okruglom stolu prisustvovali su ministri obrazovanja i privede u Vladi BPK Goražde Damir Žuga i Anes Salman, predstavnici Udruženja ALDI na čelu s direktoricom Melihom Gačanin, predstavnici Udruženja poslodavaca, Službe za zapošljavanje, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija te predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Cilj Okruglog stola bio je pokušaj da se identificiraju glavne prepreke i problemi u organizaciji praktične nastave u preduzećima, kao i upoznavanje sa alatima koji se koriste kod organizacije praktične nastave i uspostave veze između škola i privrede.

Jedna od tema također je bila uloga i značaj sistemskog uređenja praktične nastave kroz saradnju partnera iz javnog i privatnog sektora, a sve u cilju harmonizacije obrazovnog sistema s potrebama privrednog sektora.

Okrugli sto organizovan je u sklopu Erasmus Plus projekta pod nazivom „Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave“ koji se finansira sredstvima Evropske unije te provodi u BiH, Italiji i Njemačkoj.

Trajanje projekta predviđeno je u razdoblju od dvije godine, a njegov nosilac je italijanski CEDIT, dok su partneri, pored ALDI-ja i OXFAM iz Italije, Institut za inovacije u učenju Friedrich – Alexander Universitet, Erlangen, Nurnberg – Njemačka i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) iz BiH.

Resorni kantonalni ministri Damir Žuga i Anes Salman dali su svoju podršku ovom projektu i kazali su da će Vlada BPK Goražde i u budućnosti dati svoj puni doprinos kako bi se obrzovni sistem u ovom kantonu prilagodio potrebama tržišta rada.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.