• OBJAVLJENO: 20.10.2017.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i BBI banka d.d. Sarajevo
Potpisan ugovor o saradnji na uspostavi povoljne linije za finansiranje privrede i obrta u BPK Goražde

U Goraždu je danas održana svečanost potpisivanja Ugovora o poslovnoj saradnji između Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i „Bosna bank International“ d.d. Sarajevo o plasiranju linije finansiranja, uz subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike koji posluju na području BPK Goražde.

Ugovor su potpisali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i direktor Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edin Brkić.

Premijer Oković danas je još jednom iskazao zahvalnost Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo koje je podržalo uspostavu ove kreditne linije, kao i zadovoljstvo što će privrednicima i obrtnicima s područja BPK Goražde biti omogućeno da po veoma povoljnim uslovima dođu do finansijskih sredstava za potrebe njihove privredne djelatnosti.

– Mi do sada imamo dosta interesanata kada je riječ o privrednim subjektima, a čak imamo i zahtjeva za novim otvaranjem privrednih subjekata. Radi se o stavljanju značajnog fonda sredstava, a na nama svima ovdje je da iznađemo značajne projekte i iskoristimo ovaj potencijal koji imamo. Od strane kantona, ovo će biti aktuelno sve dok ne utrošimo naša sredstva kojima regresiramo kamate – istakao je premijer.

Ova poslovna saradnja predstavlja zajednički projekat Vlade BPK-a i BBI banke kojim je osigurana finansijska linija u vrijednosti od 18,9 miliona konvertibilnih maraka koja će, zahvaljujući subvenciji Vlade BPK-a u iznosu od 378.000 KM, biti stavljena na raspolaganje privrednicima i vlasnicima obrta u BPK.

– Cilj je da privrednici dobiju povoljna sredstva sa stopama koje neće opteretiti njihovo poslovanje. Iako su stope na tržištu dosta niske, ipak, za određene privrednike, pogotovo za mala i srednja preduzeća, su još uvijek visoke. Mi upravo želimo da podržimo te privrednike koji, u zadnje vrijeme pogotovo, sve teže dolaze do kreditnih sredstava – kazao je direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i ministar za privredu Anes Salman.

– Želim iskorisiti priliku da se zahvalim Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministru Muharemu Šabiću koji je osigurao iznos od 300.000KM za uspostavu ovakve kreditne linije koju ćemo mi  dijelom subvencionirati za sve plasirane kredite prema privrednim društvima. Ovo je velika stvar, a nadam se da će svi oni koji imaju potrebu za finansijskim sredstvima znati iskoristiti ovaj kreditni aranžman  – kazao je Salman.

Naredni korak u realizaciji ove kreditne linije bit će raspisivanje javnog poziva privrednicima i obrtnicima za dodjelu sredstava, a više informacija o uslovima i kriterijima za ostvarivanje finansiranja moguće je dobiti putem BBI banke ili Ministarstva za privredu BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.