• OBJAVLJENO: 23.12.2017.
Održana 13. vanredna sjednica Skupštine
Usvojen niz zaključaka u vezi sa zahtjevima sindikata u oblasti zdravstva

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala svoju 13. vanrednu sjednicu.

Na sjednici je usvojen dnevni red u okviru kojeg je razmatrana problematika u zdravstvu i ostalim ustanovama u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

U fokusu cjelodnevnog zasjedanja Skupštine bili su zahtjevi reprezentativnih sindikata doktora medicine i stomatologije te zdravstvenih radnika iz BPK Goražde s obzirom na to da generalni štrajk uposlenih u zdravstvu, koji je počeo prije više od tri sedmice, još uvijek nije prekinut.

Osim poslanika u Skupštini, a s ciljem rješavanja nastale situacije, u diskusiji na sjednici učestvovali su i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK doktori Fahrudin Balijagić i Muedin Silajdžić te predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih randika BPK Emir Baščelija.

Nakon višesatne rasprave, izneseni su prijedlozi nekoliko zaključaka koje su ponudili poslanici Nihad Ćulov (SBB), Suad Došlo (SDP) i Senad Čeljo (SBiH).

S obzirom na to da je Vlada djelimično prihvatila neke od prijedloga, o pojedinačnim zaključcima izjasnila se i Skupština Kantona.

Prihvaćen je prijedlog zaključka poslanika Suada Došla (SDP) kojim je dato zaduženje Vladi BPK da do 25.12.2017. godine poslanicima dostavi plan rješavanja spora sa sindikatima zdravstvenih ustanova, kao i plan rješavanja eventualnih zahtjeva ostalih budžetskih korisnika.

Od četiri predložena zaključka poslanika Nihada Ćulova (SBB), prihvaćena su dva kojima je definisan stav Skupštine da zdravstveni radnici i doktori zamrznu štrajk na period od 15 dana, a da Vlada BPK obavi razgovore sa oba sindikata i o tome informiše Skupštinu do 26.12.2017. godine.

Skupština je prihvatila i prijedloge zaključaka poslanika Senada Čelja (SBiH), nakon djelimičnih izmjena i njihovog usaglašavanja s predlagačem, a  radi se o sljedećim zaključcima:

  1. Po pitanju zahtjeva Sindikata zdravstvenih radnika i Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Skupština je stava da se usklađivanje plata s važećim radnim zakonodavstvom i eventualno povećanje plata i drugih primanja vrši linearno, u istom procentu za sve kategorije radnika povećanjem satnice, uz zadržavanje koeficijenata za sve grupe po složenosti poslova. Zadužuje se Vlada BPK da, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, razmotri koji je to iznos sredstava koja se mogu obezbijediti za povećanje plata, a da se pri tome ne ugrozi funkcionisanje sistema zdravstva na području Kantona. Visina koeficijenata utvrdit će se u istim iznosima za sve zdravstvene ustanove na području Kantona, bez obzira da li je njihov osnivač Kanton ili lokalne zajednice, nakon čega će se sačiniti konačan prijedlog prema sindikatima.
  2. Pozivaju se oba sindikata zdravstvenih radnika da, bez odlaganja, prekinu štrajk, kako bi se izbjegle eventualne štetne posljedice po građane BPK Goražde.
  3. Zadužuje se Vlada BPK da formira komisiju od predstavnika resornih ministarstava, sa zadatkom da razmotri mogućnost za usklađivanje plata u svim drugim javnim službama – obrazovanje, policija, javna uprava, a u skladu s mogućnostima i uz poštivanje principa iz zaključka br. 1.
  4. Skupština je stava da eventualno povećanje primanja svih zaposlenih u javnom sektoru u BPK Goražde treba da bude na istom nivou u svim oblastima.
  5. Traži se od Vlade Federacije da se u Budžetu FBiH za 2018. godinu iznađu mogućnosti i finansijska sredstva za ostvarivanje minimalnih okvira utvrđenih radnim zakonodavstvom FBiH.

Usvajanjem pomenutih zaključaka, Skupština je zaključila svoje 13. vanredno zasjedanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.