• OBJAVLJENO: 27.12.2017.
Radionica za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju
Održana edukativna radionica o prevenciji nasilja nad djecom u digitalnom okruženju

U prostorijama SOS Dječijeg vrtića Goražde danas je održana radionica za nastavnike i stručne saradnike u osnovnom i srednjim školama na prostoru BPK Goražde o temi „Nasilje nad djecom u digitalnom okruženju“.

Jednodnevna radionica održana je u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“ u okviru projekta „Razvoj smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH prilagođenih djeci“.

Nakon što je učesnike radionice – direktore osnovnih škola, pedagoge, socijalne radnike, pozdravila stručna saradnica u resornom ministarstvu Amira Borovac, projekat je predstavila Elma Zahirović, koordinatorica projekta.

Predavanja vezana za naslov radionice održali su mr.sci Mirela Šuman, socijalni pedagog, Josip Vojnić, konsultanat na projektu-dipl. ing. elektrotehnike i Marija Jakovljević, psiholog.

Osnovni cilj ovog projekta, kojeg podržava i UNICEF BiH, je podizanje svijesti o ovim pitanjima te prevencija nasilja, zloupotrebe i eksploatacije djece na nivou BiH kroz analizu stanja u ovoj oblasti, upoznavanje mehanizama za rano prepoznavanje nasilja nad djecom, uključujući i nasilje u digitalnom okruženju, kao i upoznavanje sa zakonskim okvirima s posebnim osvrtom na ulogu obrazovnih institucija.

Istaknuto je da je MFS EMMAUS kao glavni nosilac projekta već realizovao određene projektne aktivnosti koje su usmjerene na jačanje prevencije, te ohrabrivanje djece i njihovih porodica da u većoj mjeri doprinesu identificiranju i prijavljivanju slučajeva nasilja nad djecom.

Pomenute aktivnosti rezultirale su i izradom Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH, slikovnice „Sve što treba da znaš o nasilju!“ namijenjene djeci uzrasta 6-11 godina, kao i izradom online aplikacije „Budi Cyber detektiv!“ za korištenje na društvenim mrežama za djecu uzrasta 12+.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.