• OBJAVLJENO: 08.04.2005.
Čestitke u povodu 7. aprila –Svjetskog dana zdravlja

dom_zdravlja_big

Čestitke zdravstvenim radnicima s područja Bosansko-podrinjskog kantona i BiH u povodu 7. aprila -Svjetskog dana zdravlja, uputio je kantonalni ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica Nazif Uruči.

Ministar Uruči je u izjavi datoj povodom ovog datuma, datuma u kojem goraždanski Dom zdravlja „dr Isak Samokovlija“ obilježava takođe i 51. godišnjicu svog postojanja i rada, stanje u oblasti zdravstva na području ovog kantona ocijenio zadovoljavajucim.

Prema njegovim riječima, poslije Kantona Sarajevo, Bosansko-podrinjski kanton Gorazde je prvi kanton u kome sistem zdravstvene zaštite kontinuirano funkcioniše.

-U proteklim godinama urađeni su mali, ali značajni pomaci u njegovom funkcionisanju- istakao je ministar Uruči, koji je govoreći o standardu zdravstvenih radnika kazao da je on manji u odnosu na neke kantone, ali je i veći u odnosu na ostale korisnike budžeta na području ovog kantona.
– U narednom periodu očekujemo priliv kadrova koji završavaju studije i specijalizacije, pa će sa implementacijom projekata za rekonstrukciju primarne mreže zdravstvenih usluga, sistem primarne zdravstvene zaštite svakako biti na zadovoljavajućem nivou. Mjere koje je kantonalno Ministarstvo zdravstva uradilo u ovoj godini u skladu su sa ovogodišnjim sloganom Svjetske zdravstvene organizacije:  „ Neka nam svaka majka i svako dijete bude na prvom mjestu“- riječi su ministra Nazifa Uručija .

  • Svakog minuta jedna žena umire od komplikacija na porođaju ili u toku trudnoće. To znači da svakog dana umire 1.400 žena . Više od pola miliona žena umire svake godine. Još mnogo miliona žena ostaje trajno onesposobljeno.
  • Svakog minuta umire 20 djece mlađe od pet godina. To znači da skoro 30.000 djece umire svakog dana, a 10.6 miliona svake godine. Najveća opasnost prijeti novorođenim bebama koje nemaju ni mjesec dana. Skoro 4 miliona novorođenih beba umire svake godine.
  • Oko 99% smrtnosti majki i djece događa se u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, a naročito u sub-saharskoj Africi i Južnoj Aziji. Slično je i u drugim zemljama, majke i djeca iz najsiromašnijih porodica će najvjerovatnije umrijeti.

Učinimo sve da svaka majka i svako dijete budu važni!
Obezbijedimo medicinsku pomoć za svaku majku i svako dijete!
Ne dozvolimo da bilo koja majka ili dijete u svijetu pate ili umiru zbog nepružanja medicinske pomoci!

To su, upravo, najbitnije poruke koje, u povodu Svjetskog dana zdravlja, dolaze iz sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije.

( preuzeto iz Biltena Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.