• OBJAVLJENO: 25.04.2005.
Komandant II mehanizovane brigade Vojske Federacije BiH kod premijera BPK-a Goražde
Izvrsna saradnja vojske i civilnih struktura vlasti!

general_gutic_org

U Komandi bataljona brdske pješadije u Kosovi kod Ustikoline održan je zajednički brifinf komandanata bataljona u sastavu II motorizovane brigade Vojske Federeracije BiH sa sjedištem u Tuzli.

Tom prilikom, komandant II motorizovane brigade Vojske Federacije BiH brigadni general Mirsad Gutić  posjetio je premijera BPK-a Goražde mr. Salka Obhođaša.

Na sastanku u kabinetu premijera, kojem su prisustvovali i načelnik općine Goražde prof. Mustafa Kurtović, kao i komandant Bataljona brdske pješadije pukovnik Nihad Klinac, razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Vojsci Federacije BiH, o reformi odbrane, kao i o najnovijim događanjima u Republici Srpskoj, na Manjaci i u Bileći, prilikom polaganja svečane zakletve regruta.
Tom prilikom, istaknuta je izvrsna saradnja između vojske i civilnih općinskih i kantonalnih organa vlasti, posebno u vrijeme ovogodišnjih elementarnih nepogoda na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. U svjetlu predstojeće reforme odbrane i transformisanja snaga vojske, iskazana je zelja da određene vojne formacije, u nekom drugom obliku i manjem obimu, ipak ostanu na području ovog kantona, koji je u nedavnoj prošlosti pretrpio velika stradanja. Isto tako, održavanje spomen-obilježja i izletišta Rorovi, koje je do sada bilo u rukama vojnika, trebalo bi da postane obaveza općinskih organa vlasti, jer bi bilo steta da ovo izuzetno značajno mjesto, koje je prema riječima brigadnog generala Gutića jedinstveno u Federaciji, bude prepusteno nemaru.

U sastavu II mehanizovane brigade Vojske Federacije BiH sa sjedištem u Tuzli, u bošnjačkoj komponenti armije, nalazi se 10 bataljona stacioniranih širom Federacije Bosne i Hercegovine. U prošloj godini, 17 timova Bataljona za deminiranje očistilo je od mina 420 000 mł površine u 23 općine. Ove godine 13 timova radi na 13 lokacija, a u Goraždu na dvije lokacije : na Barama i na Sadbi.

general_gutic2org

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.