• OBJAVLJENO: 27.04.2005.
Na dvogodišnjicu štrajka radnika “ Azota” pojavili se potencijalni strani investitori za kupovinu opreme i tehnologije ovog nekadašnjeg hemijskog giganta
Nazire li se kraj problema?

154313_427140134007278_1764588957_n

Komercijalni direktor firme “Petrolinvest” iz Sarajeva Mirsad Kreso sa saradnicima boravio je u BPK-u Goražde.

Tom prilikom, posredstvom kantonalnog Ministarstva za privredu ,održan je zajednički sastanak sa premijerom kantona mr. Salkom Obhođašom i njegovim saradnicima, te ljudima, stručnjacima iz hemijske industrije. Ova projektanska firma, sa veoma dobrim referensama u svijetu posrednik je u pregovorima sa potencijalnim stranim investitorima koji su pokazali interesovanje za nekadašnju HI “Azot”, tačnije, kupovinu postrojenja za proizvodnju azotne kiseline i amonijum-nitrata. Ovom kupovinom riješili bi se problemi radnika “ Azota”, bez čijeg učešća i angažovanja, kako je istaknuto, nema ni daljih pregovora.

Za početak ozbiljnijeg angažovanja na ovoj ponudi, potrebno je obaviti niz preduslova i radnji, a prva je formiranje stručnih timova zaduženih za izradu tehnoloških karakteristika ovih postrojenja, kao i za formiranje cijena ponude.

Još je rano, naglasili su oni, govoriti o nečem konkretnom, ali ohrabruje da je poslije tako dugo vremena neko pokazao interesovanje za “Azot” . U ovom slučaju, potrebno je ,uporedo, regulisati njegov status i okončati sudski spor koji se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Nazire li se svjetlo na kraju dugog tunela agonije radnika “Azota” ostaje da vidimo?

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.