• OBJAVLJENO: 29.03.2018.
BPK Goražde
Održana konstituirajuća sjednica Komisije za koncesije

Komisija za koncesije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koju je imenovala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nakon provedenog postupka po Zakonu o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima FBiH, danas je održala konstituirajuću sjednicu.

Na sjednici je istaknuto da će ova Komisija raditi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, u skladu sa interesima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i da će nastojati da u potpunosti realizira sve svoje nadležnosti koje su joj date Zakonom o koncesijama BPK Goražde.

„Cilj Komisije za koncesije u ovom mandatu jeste da putem odgovorne i kvalitetne dodjele koncesija doprinese privrednom razvoju i zapošljavanju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, povećanju prihoda u Budžetu BPK Goražde i da se u potpunosti pravno uredi oblast dodjele koncesija. S tim u vezi, jedna od prvih obaveza Komisije jesu aktivnosti na pripremi i donošenju podzakonskih akata kojim će se omogućiti potpuna primjena Zakona o koncesijama“ – istakao je predsjednik Komisije za koncesije Haris Klovo.

Konstituirajućoj sjednici Komisije prisustvovao je i ministar za privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Anes Salman koji je dao podršku Komisiji i istakao je da će ona imati stručnu, administrativno-tehničku i svaku drugu pomoć i podršku Ministarstva za privredu i resornog ministra kako bi njen rad bio što uspješniji i efikasniji.

On je ovom prilikom čestitao članovima Komisije na imenovanju te se osvrnuo na trenutno stanje u oblasti koncesija na prostoru BPK Goražde i novousvojeni kantonalni Zakon o koncesijama.

Kako je istaknuto, ovaj zakon je na jedan obuhvatan način regulisao oblast koncesija na prostoru BPK-a te, po prvi put, obuhvatio dodjelu koncesija za obnovljive izvore energije, kao i mogućnost podnošenja samoinicijativne ponude za koncesiju što bi trebalo doprinijeti boljim efektima u oblasti koncesija na području ovog kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.