• OBJAVLJENO: 19.04.2018.
Općina Novi Grad Sarajevo
Sarajevska premijera dokumentarnog filma Zaštićena zona Goražde – dvadeset godina poslije

U sarajevskoj općini Novi Grad sinoć je održana premijera dokumentarnog filma Zaštićena zona Goražde – dvadeset godina poslije.

Projekcija filma čiji je autor Muhamed Bajrović i koji je rađen u produkciji RTV BPK Goražde održana je u organizaciji Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Novi Grad, a prisustvovali su joj, među ostalima,  predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sa premijerom Emirom Okovićem i predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obuća, predstavnici Općine Novi Grad sa načelnikom Semirom Efendićem, te predstavnici federalne i kantonalne vlasti, akteri filma, branioci Goražda i drugi gosti.

Film je prikazan u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, a prije same projekcije prisutnima su se obratili ratni i poslijeratni načelnik Općine Goražde Smajo Baščelija i Muamer Džananović, viši stručni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Film je prikazan povodom 25. godišnjice od kada su pojedina područja u BiH rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašena „sigurnim ili zaštićenim“ zonama.

Goražde je jedina „zaštićena zona“ koja, uprkos velikim ljudskim gubicima i razaranjima, nije doživjela tragičnu sudbinu ostalih „zaštićenih zona“ u Istočnoj Bosni.

Dokumentarni film je priča-svjedočanstvo i podsjećanje na golgote kroz koje su prošli hrabri Goraždani tokom agresije na našu zemlju, a i istovremeno govori o dizanju iz pepela grada na Drini, njegovoj obnovi i razvoju koju je doživio nakon više od dvije decenije od završetka rata.

Premijer BPK Goražde Emir Oković kazao je ovom prilikom da je postojala potreba da se historijske činjenice zabilježe na ovaj način, a ova ideja realizirana je putem kantonalne televizije Goražde. „Mi kao Vlada smo podržali ovu ideju s ciljem i zadatkom da javnosti predstavimo kako je to bilo u zaštićenoj zoni Goražde prije nešto više od 20 godina i u kakvom stanju se nalazi danas jedna zaštićena zona UN-a“, izjavio je Oković.

Za zločine nad civilnim stanovništvom i djecom u zaštićenoj zoni Goražda nažalost još niko nije odgovarao, kako pred međunarodnim tako i domaćim sudovima.

Autor filma, inače novinar JP RTV BPK Goražde Muhamed Bajrović, podsjeća da se radi o Gradu heroju, gradu koji je mnogo toga prošao i propratio.

„Znamo kako su preostale dvije zaštićene zone završile, grad Goražde je imao sreću da preživi i ova priča govori o njegovim hrabrim stanovnicima i djeci koja su nažalost ubijena u vrijeme opsade Goražda i svim žrtvama koje su pale u odbrani tog jedinog bh. grada na Drini, koji je bio pod kontrolom Armije RBiH“, naglašava Bajrović i dodaje da ovaj dokumantarac šalje jednu antiratnu poruku.

Kroz film je predstavljeno šta jedan grad iz pepela može postati 20 godina nakon, a Goražde je zahvaljujući hrabrim, vrijednim i radnim ljudima uspjelo razviti se u industrijskom, ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu.

Dokumentarac započinje i završava dijelovima iz stripa o ratu u Istočnoj Bosni pod imenom Zaštićena zona Goraždekojeg je napisao poznati američki novinar Joe Sacco.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.