• OBJAVLJENO: 09.05.2018.
9. MAJ
Svečane aktivnosti u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom

Danas je u Goraždu održana tradicionalna svečanost u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana „Zlatnih ljiljana“ i Dana logoraša BiH.

Tim povodom, uz odavanje počasti borcima i žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Drugog svjetskog rata, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a u kojem su učestvovale delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, boračkih organizacija i Udruženja antifašista BPK.

Prisutnima na ovoj ceremoniji obratio se premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković koji je ukazao na značaj obilježavanja devetog maja.

– Očigledno je da se u svim ovim događajima pojavljuje borba protiv zla, a u evropskim okvirima to je borba protiv fašizma. Ono što smo mi prošli krajem zadnjeg stoljeća jeste da smo bili na dobroj strani, da smo položili mnoge živote na tom putu. Borba protiv fašizma je evropska priča, ona je dio evropske civilizacije i mi slobodno možemo reći da smo dio evropske civilizacije i da spadamo u evropske narode. Ja sam siguran da će BiH biti slobodna, nezavisna država unutar evropske zajednice, unutar evropskih civilizacijskih vrijednosti i zbog toga i postoji potreba da obilježavamo ove datume i, na kraju, da budemo ponosni i sjetimo se naših najboljih sinova koji su položili svoje najvrijednije u vrijednosti ove države, u vrijednosti Evrope, a to je i osnovna poruka današnjeg okupljanja”- kazao je on.

U ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Goražda na ceremoniji polaganja cvijeća govorila je i najmlađa članica ovog udruženja Aldijana Spahić. Uz podsjećanje na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu ona je u svom govoru, između ostalog, istakla:

„Do ove odluke je došlo snažnim izrastanjem antifašizma u Evropi i svijetu u toku Drugog svjetskog rata. Taj neuništivi pokret inspirisan je težnjom za očovječenjem čovjeka, ljudskijem u ljudima i među narodima, slobodom čovjeka i njegovim istinskim htijenjem za sigurnijim i sretnijim životom u zajedništvu, u spostvenim domovima i svijetu uopšte“.

 

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila su djeca iz vrtića „Sunce“ i SOS u Goraždu, kao i hor OMŠ „Avdo Smailović“.

U nastavku ceremonije obilježavanja 9. maja, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i boračkih udruženja položili su cvijeće na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.