• OBJAVLJENO: 16.05.2018.
Poslovnom forumu prisustvovao i premijer BPK Goražde
Učesnici foruma potvrdili: izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo jedna je od najvažnijih investicija za državu BiH

U Sarajevu je jučer održan poslovni forum o temi „Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: autoput Sarajevo – Beograd“.

Ovom poslovnom forumu kojeg je organizovala Privredna komora FBiH u saradnji s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Regionalnim udruženjem prostornih planera Zapadnog Balkana, prisustvovao je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković.

U okviru foruma održane su dvije panel diskusije na kojima je bilo govora o saobraćajnim koridorima u prostornim planovima i privrednoj infrastrukturi, a o značaju ovih koridora za razvoj privrede i industrijskih zona u BiH govorio je, između ostalih, i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

U tom kontekstu, posebno je naglašen značaj izgradnje saobraćajne infrastrukture povezane s privrednim zonama koje se nalaze u blizini prstena autoputa Beograd – Sarajevo te je ukazano na postojeće privredne zone u okolini Tuzle, Zenice, Sarajeva, Goražda, kao i Republici Srpskoj, koje bi na ovaj način postale interesantnije za buduća ulaganja.

Na forumu je govorio i premijer Emir Oković koji je ovom prilikom ponovo naglasio značaj trase autoputa Beograd – Sarajevo koja bi prošla kroz BPK Goražde. Također, istaknut je i značaj Projekta brze ceste Goražde – Sarajevo koji zajedno sa ranije pomenutom trasom autoputa Beograd – Sarajevo čini ključni projekat za razvoj cijelog ovog prostora, posebno za razvoj njegove industrije.

U ime regionalnog Udruženja prostornih planera Zapadnog Balkana na formu se obratio predsjednik ovog udruženja Šaćir Šošević, koji je kazao da je izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo realan projekat te jedna od najvažnijih investicija za državu BiH za koju se treba adekvatno pripremiti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.