• OBJAVLJENO: 22.05.2018.
Jačanje veza između dva kantona
Potpisanim protokolom definisane najznačajnije oblasti saradnje između BPK Goražde i Kantona Sarajevo

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o saradnji između Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo.

Protokol, čijim potpisivanjem je stvoren osnov za realizaciju zajedničkih aktivnosti koje imaju za cilj privredno, ekonomsko, kulturno i drugo povezivanje dva kantona, potpisali su premijeri Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo Emir Oković i Adem Zolj, a ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i resorni ministri u Vladi Kantona Sarajevo, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća te sekretar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić.

Protokolom je iskazana spremnost za unapređenje privredne i trgovinske saradnje, saradnje u infrastrukturnim projektima, posebno cestovnom povezivanju, zatim u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kao i strateškog planiranja, koordinacije i zajedničkog nastupanja u procesu evropskih integracija i pristupa fondovima EU.

Predviđeni su, između ostalog, i zajednički projekti u oblasti povratka izbjeglih i raseljenih osoba, kao i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i turizma.

“Namjera nam je jačati veze u svim navedenim oblastima. Kanton Sarajevo će u skladu sa svojim mogućnostima dati maksimalni doprinos realizaciji svih planova i projekata, a zalagat ćemo se da podršku daju i viši nivoi vlasti”, istakao je ovom prilikom premijer Zolj.

Kako je rečeno, kantoni u pojedinim navedenim oblastima već ostvaruju dobru saradnju. Započete su, između ostalog, aktivnosti na cestovnom povezivanju, kao i stvaranju povoljnijih kreditnih linija za privredne subjekte.

“Ovo je način da se saradnja između vlada formalizuje i unaprijedi kroz uspostavljanje tijela koja će zajednički raditi na tome. Svjesni smo da je KS finansijski moćniji od BPK, ali se ovime otvaraju perspektive i benefiti za oba kantona”, naveo je premijer Oković.

On je posebno naglasio da je u interesu BPK Goražde razvijanje saradnje u oblasti zdravstvene zaštite, s obzirom na to da stanovnici ovog kantona ostvaruju tercijarnu zdravstvenu zaštitu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom je istaknuto da se trenutno rješava i pitanje azila za pse u Prači, JP “Veterinarska stanica” je preuzela taj prostor, nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse. Također će se sarađivati na organizaciji privrednih sajmova, kao i razvoju turizma u oba kantona. U saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša započeti su razgovori o realizaciji projekata energetske efikasnosti.

Navedena je i mogućnost zajedničke saradnje na planu rješavanja pitanja migracija za koja se očekuje da će postajati sve izraženiji problem u Bosni i Hercegovini.

U cilju realizacije Protokola potpisnici su se danas obavezali da će po potrebi održavati i zajedničke sjednice vlada.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.