• OBJAVLJENO: 20.06.2018.
U okviru GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“
U Goraždu započela petodnevna obuka za mentore praktične nastave

U zgradi Biznis centra u Goraždu, danas je započela petodnevna edukacija za mentore praktične nastave u firmama koju organizuje Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Ministarstvom za privredu te Privrednom komorom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ova aktivnost realizuje se u sklopu GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ koji nastoji u saradnji sa predstavnicima privrede i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje, a samim  tim i  suštinski doprinjeti razvoju obrazovnog sistema koji je usmjeren na tršište rada. Kako je istaknuto, stručno obrazovanje iznjedrit će više stručnjaka koji će dati doprinos ekonomskom rastu naše zemlje te njenom boljem imidžu.

Edukacija mentora koji bi kao voditelji obrazovnog procesa u firmama preuzeli odgovornost za učenike na praktičnoj nastavi predstavlja jednu od komponenti projekta, a cilj je ojačati pedagoške kompetencije mentora i njihovu vještinu planiranja rada sa učenicima u praktičnoj nastavi.

Za ovaj vid edukacije iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zainteresovano je više od trideset kandidata, tako da će se edukacija obaviti u dvije grupe. Pored ove koja je započela danas, u septembru mjesecu će se ponoviti ista obuka kako bi se svim zainteresovanim kandidatima pružila mogućnost pohađanja obuke, budući da je maksimalan broj osoba u prvoj grupi šesnaest.

Bosansko-podrinjski kanton trenutno je u završnoj fazi izrade Pravilnika o praktičnoj nastavi kod poslovnog subjekta i u skladu sa ovim dokumentom predviđeno je da svi poslovni subjekti koji primaju učenike na obavljanje praktične nastave moraju imati certificiranog mentora. Ovaj pravilnik trebao bi stupiti na snagu od školske 2018/2019.godine.

Prisutnim na današnjoj obuci obratio se i ministar za privredu BPK Goražde Anes Salman. On je u svom obraćanju ukazao na značaj ove edukacije te obećao stimulativnu podršku mentorima.

„Zasigurno smo svjesni koliko je važno za  osobe koje dolaze u privredne subjekte da se adaptiraju i osposobe kako bi mogle izvršavati svoje poslove i zadatke koji se nađu ispred njih. U tom cilju i u odnosu na željene efekte želimo da razvijemo što bolji obrazovni sistem i da dovedemo do toga da sve one osobe koje završe stručno obrazovanje imaju što kvalitetnije obrazovanje i znanje. Došli smo na ideju da na ovaj način direktno kroz monitoring, edukaciju i osposobljavnaje dovedemo do toga da nakon sticanja diplome lica koja završe stručno obrazovanje odmah budu spremna za tržište rada. Intencija Ministarstva u odnosu na polaznike edukacije  koji će proći petodnevnu obuku i dobiti certifikate za mentore jeste da vas nagradimo sa određenom protivrijednošću u novcu za iskren i marljiv trud“- kazao je ovom prilikom ministar za privredu Anes Salman.

Predavač – edukator u radionicama za mentore je Mirza Jusufović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.