• OBJAVLJENO: 20.06.2018.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde domaćin trodnevnog sastanka Mreže kantonalnih praktičara
Projekat UNDP-a ima za cilj pružanje stručne pomoći kantonima u Federaciji BiH

Trodnevni radni sastanak Mreže kantonalnih praktičara započeo je danas u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Riječ je o tijelu koje je formirano  na inicijativu Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u okviru UNDP projekta integriranog lokalnog razvoja, koji ima cilj pružanje stručne pomoći lokalnim zajednicama, a samim tim i kantonima na području Federacije BiH.

Projekat je veoma značajan za izradu Strategije razvoja i razvojnog planiranja, u okviru kojeg je urađena i Strategija razvoja kantona, a pomogao je i pri izradi liste javnih investicija te svih bitnih komponenti za razvojne projekte. Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, naš kanton ima veoma dobre parametre i rezultate i u narednom periodu će nastojati da što bolje implementira Zakon o razvojnom planiranju u Federaciji BiH.

„Glavni pokrovitelji ovog skupa su UNDP, Vlada BPK Goražde, Federalni zavod za programiranje razvoja i Vlada Švicarske, a  u ova tri dana ćemo se upoznati s nekim novim trendovima i tendencijama u oblasti planiranja, upoznati se sa novousvojenim zakonskim okvirom i podzakonskim aktima i na određeni način predstaviti i prezentovati BPK Goražde, odnosno njegove najizraženije razvojne komponente, dakle, sve ono što smo do sada radili i što planiramo u budućnosti. Mi ćemo veoma brzo imati jedan dokument koji radi Federalni zavod za programiranje razvoja kada govorimo o rezultatima cjelokupnih aktivnosti, a ono što mi znamo u BPK Goražde jeste da su osnovni parametri u rastu, a mi imamo dobre rezultate kada  govorimo o indeksu razvijenosti, broju zaposlenosti, privrednim aktivnostima i kretanjima. Kada govorimo o procesu razvoja dokumenata i cjelokupnog sistema, BPK Goražde je uspostavio osnovne institucionalne okivre i mi trenutno uspostavljamo pravu implementacionu jedinicu“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Do sada je održano pet sastanaka, a ideja Mreže kantonalnih praktičara je da se svaki naredni sastanak održava u nekom od kantona u Federaciji BiH.

„Mi kroz ovu zajednicu praktičara želimo da okupljamo ljude koji se bave planiranjem u kantonima na način da međusobno dijele iskustva, znanja u cilju boljeg razvoja strateškog planiranja u kantonima. Što se tiče strateškog planiranja, BPK Goražde dugo vremena je bio u zaostatku, međutim u zadnje dvije do tri godine zaista je primjetan značajan napredak u sistemu strateškog planiranja i općenito razvoju, tako da možemo reći da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde u napretku“-istaknuo je Nijaz Avdukić, pomoćnik direktora u Federalnom zavodu razvoja i planiranja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.