• OBJAVLJENO: 20.07.2018.
Općina Foča u FBiH
Manifestacija “Sjećanje na Grebak” održat će se 10. i 11 . avgusta

I ove godine, na području Općine Foča u Federaciji BiH, prigodnim programskim sadržajima bit će obilježeno sjećanje na Grebak- put koji je u najtežim ratnim danima bio žila kucavica za sve građane Podrinja. Dogovoreno je ovo na sastancima, naprije Organizacionog odbora a potom i odbora koji je zadužen za izgradnju adekvatnog spomen obilježja na Grepku. Kada je riječ o manifestaciji, dogovoreno je da se od ove godine, pa i svih narednih, sjećanje na Grebak organizuje krajem druge sedmice avgusta.

„ Kada je riječ o ovogodišnjoj manifestaciji, ona će biti dvodnevna. Naime, u petak 10. avgusta upriličit će se vjerski program, dok će se u subotu, 11. avgusta održati centralna manifestacija, kojoj će pored predstavnika našeg i sarajevskog Kantona, prisustvovati i delegacije viših nivoa vlasti“- kazao je Zijad Kunovac, načelnik Općine Foča u Federaciji BiH. On je istakao da se u proteklim godinama kada je riječ o BPK Goražde ovom lokalitetu nije posvećivalo dovoljno pažnje, te da su svi drugi bili više svjesni značaja obilježavanja Grepka, kao mjesta koje je imalo presudnu ulogu u periodu 1992-1995. godina.

A upravo s ciljem očuvanja sjećanja na ovaj lokalitet, Vlada BPK Goražde u saradnji sa Kantonom Sarajavo, pokrenula je inicijativu za izgradnjom memorijalnog kompleksa na Grepku. Obzirom na zanačaj ovog projekta, koji će budućim generacijama svjedočiti o svim ratnim dešavanjima u ovom dijelu BiH, na implementaciji projekta radi se detaljno i polahko.

„ Pa to je zasigurno jedan od najznačajnijih projekata, kada govorimo o našoj novijoj historiji. Riječ je o zajedničkom projektu i mi u saradnji s Vladom Sarajevskog kantona detaljno pripremamo njegovu realizaciju“, izjavio je Emir Oković, premijer BKP Goražde, naglašavajući da vrijednost projekta premašuje 200. 000 KM.

„ Urađen je idejni projekat, a trenutno smo u fazi rješavanja imovinsko- pravnih odnosa na lokalitetu Grepka. Obzirom da se on realizuje sa Sarajevskim kantonom, u fazi smo dogovora oko samog upravljanja ovim kompleksom,a obzirom da je riječ o impozantnom memorijalnom kompleksu koji će se graditi, moram kazati da će njegova realizacija početi tek naredne godine.“ istakao je premijer Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.