• OBJAVLJENO: 24.07.2018.
Potpisan Sporazum o saradnji
Ispunjeni formalno-pravni uslovi za početak javnih radova u 2018. godini

U Službi za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje BPK, Grada Goražda te općina Foča i Pale u FBiH u realizaciji Programa javnih radova na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2018. godinu.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković istakao je da je ovaj program od velikog značaja za kanton te iskazao posebno zadovoljstvo visinom sredstava koje je Federalni zavod za zspošljavanje izdvojio u ove svrhe.

– Jako je pohvalno da je Bosansko-podrinjski kanton dobio jako značajnu kvotu za implementaciju ovog projekta koji se, naravno. realizuje i u drugim kantonima i u isti su uključene sve tri lokalne zajednice – kazao je on.

Doprinos realizaciji javnih radova pružit će i Vlada Bosansko-podrinjskog katnona Goražde.

– Kada govorimo o dvije općine, kantonalna Vlada će iste podržati, budući da su njihovi budžeti neodrživi. Podržat ćemo u određenom finansijskom iznosu ovaj dio koji koji moraju osigurati lokalne zajednice – pojasnio je premijer Oković.

Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje Nafije Hodo, Grad Goražde, kao i općine Foča i Pale u FBiH iskazale su i ove godine veliki interes za javnim radovima.

– Mi smo uradili projekat, kandidirali ga Federalnom zavodu za zapošljavanje i on je odobren. Projekat podrazumijeva zapošljavanje na četiri mjeseca 109 osoba, s tim da Federalni zavod finansira 500,00 KM po osobi. Ukupna vrijednost koju finansira Federalni zavod je 218.000,00 KM. Naravno, u dijelu troškova učestvuju Grad Goražde i općine. Nama je veliko zadovoljstvo da ove godine imamo projekat javnih radova iz prostog razloga zato što su to izuzetno dobri projekti, prvo za lokalne zajednce i Grad Goražde koji jako puno stvari mogu uraditi, a to ne mogu redovne institucije koje rade na održavanju grada – kazala je ona.

Istaknuto je da su pozitivni efekti javnih radova višestruki, te da je jedan od njih i taj da će javni radovi ove godine po prvi put trajati četiri mjeseca.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da je gradska uprava već je sačinila plan javnih radova za ovu godinu.

– Mi smo u Gradskoj upravi odmah formirali jednu komisiju koja je napravila plan šta se sve može uraditi zajedno sa komunalnim preduzećem. Prije svega, prioritet su obale rijeke Drine. U tu komisiju uključili smo četiri predsjednika savjeta mjesnih zajednica koji će takođe davati određene prijedloge – kazao je on.

Danas su potpisani i ugovori između Službe za zapošljavanje i lokalnih zajednica koji se odnose na regulisanje međusobnih prava i obaveza u realizaciji javnih radova, čiji početak se očekuje uskoro.

Prema potpisanom sporazumu, u javnim radovima u Goraždu učestvovat će 60 osoba, u općini Foča u FBiH 25, dok će u općini Pale u FBiH u radovima učestvovati 24 osobe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.