• OBJAVLJENO: 25.09.2018.
Ozvaničen završetak projekta „Unaprjeđenje praktične nastave u srednjim školama“ finansiran od švicarske Vlade
Od školske 2018/19. značajno poboljšani uslovi za izvođenje praktične nastave u goraždanskim srednjim školama

U okviru projekta „Unaprjeđenje praktične nastave u srednjim školama“ na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnici Programa PrilikaPlus danas su posjetili Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te obišli goraždanske srednje škole koje su učestvovale u ovom projektu.

Projekt u vrijednosti od oko 220.000,00 KM finansirala je Vlada Švicarske putem svoje ambasade u BiH, a projektne aktivnosti implementirane su posredstvom Programa PrilikaPlus i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Banja Luka.

Uz iskrenu zahvalnost ambasadi Švicarske u BiH na pruženoj podršci, resorni ministar Damir Žuga izrazio je veliko zadovoljstvo projektom u okviru kojeg je nabavljena vrijedna oprema za izvođenje praktične nastave u SSŠ „Džemal Bijedić“, STŠ „Hasib Hadžović“ i MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde.

– Radi se zaista o vrijednim stvarima za škole. Svi smjerovi, u naše sve tri škole, dobiće određenu opremu koju će u narednom periodu direktno koristiti u radu s učenicima. Ovo je nastavak naše politike da jačamo i adekvatnije opremamo naše srednje škole koje su prva spona ili proizvođač budućih radnika koji će raditi u našoj privredi. Poznato je da smo mi donijeli i Pravilnik o praktičnoj nastavi koji definiše prava i obaveze svih aktera u praktičnoj nastavi i koji nas, na neki način, obavezuje da ulažemo, jačamo kapacitete i nabavljamo novu opremu za škole – kazao je ministar.

Predstavnik ProgramaPlus Eldin Sarajlić istakao je da ova posjeta ujedno označava i formalni završetak aktivnosti na ovom projektu te pojasnio koji faktori su bili presudni da se za realizaciju ovog projekta izaberu srednje škole s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Desila se jedna pozitivna sinergija gdje smo prepoznali spremnost i sa jedne i sa druge strane da se zajedno uključimo u projekt, kako bi za rezultat imali kvalitetnije stručno obrazovanje – kazao je on te pojasnio da je projekt obuhvatio i izradu specifičnih učila, nastavnih materijala te obuku nastavnika.

Prema riječima resornog ministra, u sve tri škole nabavljeni su namještaj i oprema  u vrijednosti od oko 70.000,00 KM, među kojom i motokultivator i LED mikroskop za potrebe učenika poljoprivrednog odjeljenja u Mješovitoj srednjoj školi, 3D printera za učenike Srednje stručne škole, kao i vrijedne informatičke opreme za praktičnu nastavu u Srednjoj tehničkoj školi.

Ministar Damir Žuga i predstavnik Programa PrilikaPlus danas su posjetili sve tri goraždanske srednje škole u kojima će, od ove školske godine, uslovi za praktičnu nastavu biti značajno poboljšani.

U pratnji profesora na Mašinskom fakultetu i prorektora za nastavu Univerziteta u Mostaru Senada Rahimića i direktora Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ Rifeta Bečića, ministar Damir Žuga i predstavnik Programa PrilikaPlus prisustvovali su dodjeli certifikata nastavnicima tehničke grupe predmeta nakon obuke koju su, u sklopu ovog projekta, realizovali profesori pomenutog fakulteta.

Koristeći se prilikom, resorni ministar iskazao je zahvalnost i predstavnicima škola te pohvalio njihove napore na stvaranju što boljih uslova za izvođenje nastave.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.