• OBJAVLJENO: 26.09.2018.
Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde
Slijedi razmatranje Instrukcija o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenika u osnovnom i srednjem obrazovanju

Nakon okončanja pregovora, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga i predstavnica Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Senada Tabaković potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ugovor je potpisan na dvije godine i u njemu su definisana prava i obaveze uposlenika u osnovnom obrazovanju. Kako je istaknuto,  obim dostignutih prava ostaje na istom nivou kao u prethodnom ugovoru.

„Poznato je da nakon isteka kolektivnog ugovora za djelatnost osnovng odgoja i obrazovanja na podrčju BPK Goražde da je Vlada BPK Goražde na prijedlog ministarstva formirala pregovarački tim. S druge strane, Kantonalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja dao je svoj tim koji je vodio pregovore  i mislim da smo ekspresno, u kratkom roku, postigli i usaglasili novi kolektivni ugovor koji je u potpunosti isti kao i prethodni.  Zahvaljujem se pregovaračkim timovima na razumijevanju što smo došli do ovog trenutka da potpišemo kolektivni ugovor koji daje garanciju i sigurnost svim ljudima u obrazovanju u naredne dvije godine. Dakle, uređena je ova oblast u potpunosti onako kako to predviđa Kolektivni ugovor, Zakon o radu i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju“- izjavio je  ministar Žuga.

Kako je istaknuto, postignut je i sporazum oko donošenja novih instrukcija o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike u srednjim i osnovnim školama koje će Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde uputiti Vladi BPK Goražde na razmatranje i davanje saglasnosti.

Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja  izrazili su zadovoljstvo postignutim Kolektivnim  ugovorom, uz nadu da će Vlada BPK Goražde imati razumijevanja i kada je u pitanju donošenje  instrukcija  o platnim razredima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.