• OBJAVLJENO: 26.09.2018.
Saradnja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo
Potpisan Sporazum o dodjeli sredstava za izgradnju Spomen-obilježja Grebak

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas su potpisali Sporazum o sufinasiranju i realizaciji Projekta izgradnje Spomen-obilježja Grebak.

Predmet sporazuma je pomoć resornog ministarstva Kantona Sarajevo u izgradnji pomenutog spomen-obilježja kao doprinos u očuvanju bitnih historijskih događaja i datuma od značaja za dva kantona.

Premijer Emir Oković izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra Fiša koji je, kako je istaknuto, konstantno uključen u probleme boračke populacije na području BPK Goražde.

– Moram priznati da ostvarujemo ono što smo i dogovorili prilikom zaključivanja sporazuma sa Kantonom Sarajevo sa kojim smo napravili odličnu saradnju i zahvalni smo ministru što je prepoznao ovu inicijativu i uključio se u razvijanje, odnosno podizanje spomeničkog kompleksa Grebak na jedan veći i značajniji nivo. Činjenica je tu već postoji dio izrađenog spomen obilježja zvanog „Ledena kocka“, da je projektna dokumentacija završena i da je postupak izdavanja urbanističke saglasnosti u svom finišu,  nakon čega ćemo, u odnosu na nivo finansijskih sredstava koji je obezbijeđen današnjim potpisivanjem i onim što imaju Vlada BPK Goražde i lokalna zajednica Foča u FBiH krenuti sa narednom fazom ograđivanja i izgradnjom primarnih objekata kako je to predviđeno samim projektom – kazao je on.

Iznos sredstava sa kojima Ministarstvo za boračka pitanja KS učestvuje u ovom projektu je 20.000,00 KM.

– Borci i građani iz BPK Goražde od sebe su dali sve da BiH postoji i zaslužuju da nikada ne budu zaboravljeni. U tom smislu smo na posljednjem obilježavanju herojske borbe na Grepku dogovorili da zaista moramo ići na viši nivo da to spomen obilježje definitivno uradimo kako se ne bi zaboravila herojska borba i taj put spasa koji vodi od Goražda do našeg Tarčina, Pazarića. Naravno, svi građani Sarajeva su prepoznali to herojstvo naših najboljih sinova iz Goražda, Ustikoline, Foče, Višegrada i svih Podrinjaca tako da mi BPK Goražde osjećamo drugim kantonom i smatramo da smo mi svi zajedno i da ćemo se u svim projektima složiti, ne samo po pitanju ovog spomen obilježja, već i ostale infrastrukture – kazao je ministar Muharem Fišo, iskazavši pritom opredjeljenost resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo da i dalje nastave sa podrškom projektima na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona.

Istaknuto je da vrijednost kompletnog projekta iznosi oko 280.000 KM te da je u ovom trenutku raspoloživo približno oko 50.000,00 KM, što bi trebalo biti dovoljno za realizaciju aktivnosti predviđenih u ovoj fazi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.