• OBJAVLJENO: 29.09.2018.
Obilježen Dan općine Pale u FBiH i 26.godišnjica oslobođenja Hrenovice
Jedinstvom naroda do svjetlije budućnosti i dostojanstvenog života građana na ovom području

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Hair česmi šehidima i spomen obilježju komandantima 6.hrenovačkog bataljona u Hrenovici, danas je obilježen 27. septembar, Dan općine Pale u FBiH i Dan oslobođenja Hrenovice. Cvijeće su položile delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a Goražde te predstavnici boračkih udruženja, a nakon toga održana je  i sjednica Općinskog vijeća Pale u FBiH koju je otvorio predsjedavajući Almin Ćutuk .

On je uz čestitke građanima ove lokalne zajednice ukratko dao osvrt na rad Vijeća u protekloj godini. Ujedno bila je ovo prilika da se podsjeti na herojsku odbranu, ali i značaj jedinstva Bošnjaka u periodu 1992.godina.  Na sjednici je održan i historijski čas na kojem je o herojstvu branilaca ovog prostora govorio predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Pale u FBiH Mensud Ćutuk.

O razvoju ove lokalne zajednice na sjednici je govorio i načelnik općine Pale u FBiH Asim Zec. On je u svom obraćanju istaknuo nekoliko važnih projekata koji su se realizovali na ovom  području.

„Ono što je za nas bitno jeste da svake godine imamo jednu novinu i vrijednost koja će građanima  na ovom  prostoru dati bolje uslove za život te otvoriti ovu lokalnu zajednicu prema Goraždu i Sarajevu. Svjedoci smo potpisivanja ugovora o realizaciji najznačajnijeg projekta poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma- početka izgradnje tunela Hranjen. To je najbitniji projekat poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“-ističe  načelnik općine Pale u FBiH Asim Zec.

Čestitke građanima ove lokalne zajednice ovom prilikom uputili su predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Eniz Halilović.

„Mnogi žele negirati herojstvo bosanskog naroda, negiraju genocid, bosanski jezik te postojanje Bošnjaka i onog šta smo mi na ovom prostoru učinili i za što smo se izborili.  Herojstvo naših branilaca nikada ne smijemo zaboraviti,  pogotovo zbog mladih generacija, jer ukoliko budu slušali drugačiju priču koja nije istinita onda oni neće znati šta se to dešavalo na ovim prostorima. Dakle, naša obaveza je da mladim generacijama iznova i stalno ponavljamo ko su bili heroji 1992.godine, kako su se i sa kojom silom oni borili i na kraju izborili slobodu koju mi danas uživamo. Mi ne smijemo zaboraviti šta se desilo u prošlosti, ali naša obaveza je da gradimo svjetliju budućnost, a to možemo samo ako budemo ponovo jedinstveni kao što smo to bili 1992.godine. Sada je 2018. godina, ali to jedinstvo našeg naroda će nama dati snagu sa kojom ćemo krenuti ka putu prosperiteta i napretka ovih prostora. Stoga pozivam sve vas, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, da prije svega poštujemo sve ono što se desilo 1992.godine i da uzmemo sebi za obavezu da 2018.godine, i svake naredne sebi postavimo jedan cilj, a to je razvoj Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i dostajanstven život svih građana koji žive na ovom prostoru“- kazala je uz čestitke građanima ove lokalne zajednice predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

„Sigurno da je nemjerljiv doprinos koji su dali naši borci sa ovih prostora i zadužili nas da svako od nas čuva trajnu uspomenu na naše šehide, naše borce, ostavljajući nam u amanet slobodu, pogotovo mladima da nastave čuvati slobodu i boriti se za državu BiH“-riječi su ministra Halilovića.

Kao i prethodnih godina, učenici osnovne škle „Prača“ pisali su literarne radove o temi 27. septembar-Dan otpora Hrenovice. Prvo mjesto za najbolje napisani literarni rad osvojila je Indira Kadić, drugo mjesto pripalo je Eldini Efendić, dok je treće mjesto osvojio Ilhan Imširović.

Povodom ovog značajnog datuma odigran je i memorijalni turnir u malom fudbalu „Esad  Hujdur-Kresa“ te atletska natjecanja u disciplinama, pješačka utrka za djecu i odrasle, potezanje konopca i bacanje kugle.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.