• OBJAVLJENO: 18.05.2005.
Na području BPK-a Goražde počela realizacija projekta “Za zdravlje i lijep osmijeh”

Preventivna zaštita- najbolji lijek!

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 17.05.2005.godine započela je realizacija projekta Federalnog ministarstva zdravstva pod nazivom “Za zdravlje i lijep osmijeh”. Riječ je o edukaciji djece prvih razreda osnovnih škola o higijeni zubi i usta koja se realizuje u deset kantona Federacije.
Prema riječima dr. Emsudine Bavčić, glavne koordinatorice, opći cilj ovog projekta je da promotivno-preventivnim aktivnostima obuhvati svu djecu upisanu u prvi razred osnovnih škola na području Federacije (školska 2004/2005 godina). Specifični ciljevi projekta su: edukacija djece o važnosti pravilne higijene zubi i usta, informisanje roditelja o važnosti pravilne higijene zubi i usta kod djece i iniciranje da se ove aktivnosti uklope u redovni sistem preventivne zdravstvene zaštite.
Edukacija prvačića 17.05. 2005. godine počela je u OŠ “Fahro Baščelija” u Goraždu, a u narednom periodu obuhvatit će sve osnovne škole na području BPK-a Goražde.
Podaci redovne zdravstvene statistike ukazuju na porast ukupne stope oralnih oboljenja. Stoga, ovakav projekt i njemu slični, koji se u našem kantonu realizuje zahvaljujući prvenstveno aganžmanu kantonalnog resornog ministarstva, doprinijeće ukupnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva, posebno onog najmlađeg.
Bitno je istaći, da će se edikacija odvijati prema utvrđenom sadržaju i jedinstvenoj metodologiji, na djeci blizak način (priče i ilustracije), razgovor sa djecom i praktičnu demonstraciju pravilnog četkanja zuba. Na kraju sata, prema riječima doktorice stomatologije Emsudine Bavčić, djeci će se podijeliti prigodni pokloni, te će se najaviti tematski natječaj likovnih radova, a najbolji rad za svaki kanton biće nagrađen.
Projekt “ Za zdravlje i lijep osmijeh” finansira se iz Federalnog ministarstva zdravstva , a realizuje preko Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.