• OBJAVLJENO: 26.07.2011.
Potpisan Okvirni sporazum o izvođenju dislocirane nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu od studijske 2011/2012. godine

Nakon provedenih aktivnosti vezanih za uspostavu dislocirane nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu, danas je potpisan Okvirni sporazum o izvođenju dislocirane nastave  sa v.d. dekanesom Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz  Mostara doc.dr Mersidom Manjgo. Sporazum je potpisao  premijer BPK Goražde Emir Frašto, a potpisivanju je prisustvovala i resorna ministrica Alma Delizaimović.

Okvirni sporazum potpisan je za period od tri studijske godine, s tim da će se za svaku studijsku godinu potpisivati pojedinačni ugovori koji će regulisati prava i obaveze za realizaciju ovog Sporazuma.  Ukupna vrijednost Sporazuma je 209.069,64 KM, a za prvu studijsku godinu bit će izdvojena sredstva u iznosu od 53.000,00 KM.

– Što se tiče Ministarstva za obrazovanje i Vlade kantona pred nama su i dalje aktivnosti  na pripremanju prostora u kojem će se odvijati nastava. Mi smo svakodnevno u kontaktu sa Mašinskim fakultetom i sve aktivnosti koje se tiču organizovanja nastave biće spremne sa početkom nove akademske godine. Planirano je da se 50% nastave organizuje u Goraždu, a 50% nastave je učenje na daljinu – istaknula je ministrica Alma Delizaimović.

Kada je riječ o interesovanju studenata za studiranje na Mašinskom fakultetu u Goraždu, dekanesa Mersida Manjgo je kazala:

„Iznenađena sam zainteresovanošću studenata za upis na Mašinski fakultet. Do sada je upisano 50 studenata, a za očekivati je bilo od 25-30, što je izuzetno dobro za ovaj kanton, obzirom na nedostatak kadra. Mislim da ćemo ostvariti dobru saradnju i da će se pokazati zainteresovanost za učenje bez obzira na težinu studiranja na tehničkom fakultetu. Očekujemo da studenti ozbiljno pristupe nastavi, a pripremna nastava će krenuti 26.09.2011. godine kako bi 01.10.2011. godine startali sa redovnom nastavom u Goraždu.“

Studentima u Mostaru i studentima dislocirane nastave u Goraždu bit će omogućeno da se na Mašinski fakultet Univerziteta u Mostaru upišu i u drugom upisnom roku planiranom za septembar.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.