• OBJAVLJENO: 11.10.2018.
Ministar vanjske trgovine Mirko Šarović u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
„Sajam jabuke u Goraždu pozicioniran je visoko na listi sajamskih manifestacija u BiH“

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je boravio u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Posjeta je upriličena u okviru otvaranja ovogodišnjeg sajma jabuke u Goraždu, čiju organizaciju, među ostalima, podržava i ovo državno ministarstvo.

Ministar Šarović ovom prilikom se susreo s premijerom Emirom Okovićem, ministrima za privredu i boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Anesom Salmanom i Enizom Halilovićem te predsjednikom Upravnog odbora Udruženja „Dani jabuke“, a razgovarano je o pitanjima u oblasti trgovine s akcentom na poljoprivrednu proizvodnju i mogućnost plasiranja poljoprivrednih proizvoda iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na druga tržišta.

Državni ministar trgovine iskazao je zadovoljstvo svojim ponovnim prisustvom manifestaciji „Dani jabuke“ te kazao da je njegov dolazak izraz iskrene podrške ovoj poljoprivrednoj manifestaciji.

– Mislim da je važno da se ovaj sajam jabuke pozicionirao vrlo visoko na listi sajamskih manifestacija u BiH. Jabuka je, praktično, postala izvozni brend BiH, prisutni smo na regionalnom tržištu, tržištu Rusije, Evropske unije – kazao je Šarović i istakao da, uz prosječnu godišnju proizvodnju jabuke od 70 hiljada tona namijenjenu stranom tržištu, BiH ima veoma dobre mogućnosti za izvoz jabuke.

Premijer Emir Oković kazao je kako je posjeta državnog ministra vanjske trgovine od velikog značaja za Sajam jabuke koji je postao tradicionalni sajam poljoprivrede na ovom prostoru i koji, u kontinuitetu, dobiva podršku kako državnog ministarstva vanjske trgovine, tako i Vlade BPK Goražde.

Razgovarano je i o drugim pitanjima iz nadležnosti resornog državnog ministarstva.

– Iskoristili smo priliku, budući da se radi o Ministarstvu vanjske trgovine, da istaknemo nekoliko bitnih činjenica za ovo područje, prije svega industriju BPK Goražde, za koju znamo da svoje proizvode plasira na pedeset svjetskih tržišta. Zapravo smo dogovorili određene korake za određena tržišta u smislu veće prohodnosti i pogodnosti u plasiranju tih proizvoda i jako brzo ćemo započeti te formalne postupke iz Bosansko-podrinjskog kantona prema ovom ministarstvu, sve u namjeri izvoza i plasiranja roba na tržište stranih zemalja sa kojima država BiH ima kvalitetnu saradnju, s ciljem da omogućimo što kvalitetniju i bržu realizaciju tih aktivnosti – kazao je premijer.

Prema riječima Mirka Šarovića, dobro je što Goražde, osim prepoznatljivog imidža u razvoju industrije, ima i dobre pretpostavke za bavljenje poljoprivredom.

– Mislim da ovo područje može uspješno da se bavi i voćarstvom i to je ovaj kraj i pokazao, kao i susjedne opštine i u Federaciji i u Republici Srpskoj. Moje je, zaista, da ih podstaknem i podržim i da se ti rezultati vide – poručio je ministar.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.