• OBJAVLJENO: 17.10.2018.
Nakon nabavke neophodne opreme i  uspostave saradnje s timom ortopeda iz Opće bolnice „prim.dr Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva
Tim ortopeda na čelu sa profesorom Ismetom Gavrankapetanovićem uradio prvu operaciju u Goraždu

U Kantonalnoj bolnici Goražde danas je boravila ekipa ortopeda Opće bolnice „prim.dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu na čelu sa prof.dr. Ismetom Gavrankapetanovićem.

Ovom prilikom, održan je sastanak s predstavnicima  menadžmeta ove zdravstvene ustanove i ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabirom Bešlijom na kojem je razgovarano o mogućnostima saradnje dviju zdravstvenih ustanova, uzimajući u obzir da je  Kantonalna bolnica u Goraždu odnedavno bogatija za opremu koja je neophodna za realizaciju operativnih, ortopedskih zahvata.

Kako je istaknuto, nabavljena oprema zadovoljava sve kriterije za izvođenje pomenutih operativnih zahvata, a danas je urađena i prva operacija lakta.

„Ekipa ortopeda iz Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva, nakon pregleda opereme, konstatovala je  da se operacije mogu raditi  i u našoj Kantonalnoj bolnici.  Imali smo i operaciju  lakta koja je vrlo zahtjevna i teška, a protekla je u najboljem redu. Ubuduće ćemo dogovoriti saradnju za potrebe naših pacijenata kako ne bi odlazili u Sarajevo da rade hiruške zahvate koji su mnogo komplikovani, a ujedno iziskuju velike  materijalne troškove za naš kanton i Zavod zdravstvenog osiguranja“ – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica.

Pored pružanja mogućnosti pacijentima za obavljanje operativnih zahvata u Bosansko-podirnjskom kantonu, prema riječima ministrice Sabire Bešlije, otvaraju se i mogućnosti za stvaranje ušteda koje bi, prema procjenama, na godišnjem nivou iznosile i do 100.000,00 KM.

– Cilj nam je smanjiti troškove, kao i patnju pacijenata na vankantonalnom liječenju. Takođe,  mogu reći da smo sada konačno u mogućnosti da dobijemo timove koji će da rade u Kantonalnoj bolnici Goražde koristeći resurse i opremu i kadar koji je neophodan za određene operacije iz reda uposlenika Kantonalne bolnice Goražde – istakla je resorna ministrica.

Ovo je samo jedna od aktivnosti na unaprjeđenju stanja u oblasti zdravstvenih usluga.

–  Smatramo da ćemo i dalje razvijati dobre odnose sa Općom bolnicom „ prim.dr Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva i njihovim timovima, a ujedno raditi na obezbjeđenju kadrova koji nedostaju našoj bolnici.  Smatramo da su ovo neophodni koraci koje moramo poduzeti uzimajući u obzir da je inače trend u BiH odlaska medicinskog kadra u zemlje u regionu. Mi ćemo nastojati da kroz određene stimulacije taj trend u našem kantonu zaustavimo, kako bi naši pacijenti imali adekvatnu uslugu“- kazala je ministrica Bešlija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.